Bebeklerde Ek Besinlere Geçme Aşamaları

4-6. ay
İlk katı besinler sabahla öğle arası ya da öğle öğünündeki memenin yerine verilmelidir. Sabahla Öğle arasında 1-2 kaşık sütle pişirilmiş l/2 ya da 1 kaşık pirinç unu, öğle yemeğinde ise meyve ya da sebze (örneğin 1’den başlayarak 4 kaşığa kadar çıkan miktarlarda havuç ya da elma püresi) ve­rilebilir. Beşinci aya doğru muz püresi, yumurta sarısı ve tahıllara geçile­bilir. Tahıllara şeker katılmamalıdır.

6-7. ay
6-7. aylarda beslenmeye daha değişik tatlar eklenerek bebeğin küçük yaş­ta bunlara alışması sağlanır. İnce çekilip patates püresiyle karıştırılmış ta­vuk, dana, sığır eti ya da karaciğer, haşlanmış beyaz etli balık, beyazpeynir, rafadan yumurta verilebilir. Yalnızca sütten oluşan öğünlerin yerini yavaş yavaş karışık yemeklerden oluşmuş Öğünler alır. Bebek kabız olur­sa verilen meyve, yeşil sebze miktarı ya da su miktarını artırmak gerekir.

bebek44
8. ay
Artık bebek mama iskemlelinde aile bireyleriyle sofraya oturabilir. Öğle ve akşam yemeklerinde iki çeşit yemek yiyebilir; Öğün örneğin etli bir çorba ile meyve püresinden oluşabilir. Aynca çiğneme alışkanlığının ge­lişmesi için ekmek ya da bisküvi gibi sert maddeler yemeye de özendiril­melidir. İnek sütü içmeye başlar; sütü bardak ya da fincanda içmeye alış­ması daha doğrudur. îkİ yaşın sonuna değin beslenmesine D vitamini ek­lenmelidir.

9-12. ay
Bebek ailenin Öbür üyeleriyle aynı yemekleri küçük parçalar halinde yiye­bilecek kadar büyümüştür. Her gün yarım litre süt içmelidir. Sütün bir bö­lümünü peynir ya da yoğurt olarak alabilir; iki porsiyon et, balık, tavuk ya da yumurta, meyve, meyve suyu, sebze, tahıl (örneğin kahvaltıda yulaf ta­necikleri, ikindide bir dilim ekmek) ve yaklaşık 18 gr tereyağı ya da zey­tinyağı yemelidir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git