Gebeliğin 6.ayı

Anne Adayındaki Farklılıklar:

– Artık kilonuz sürekli artmaktadır. Ortalama Beş-Yedi kilo alabilirsiniz. Tüm hamileliğiniz süresince aldığınız kilonun elli-altmışı kadardır.Artık aşermeleriniz artar, fakat fazla abur cubur yememelisiniz. İştahınız artar ve bulantılarınız artık çok azalır. Fakat yağlı ve acılı yiyecekleri yedikten sonra midenizde ekşime olabilir.

– Dişetlerinizde kanama olabilir fakat bu hamilelikte sık sık rastlanan bir olaydır. Gebelik hormonları dişetlerinizin şişmesine ve iltihaplanmasına neden olur böylece dişetlerinizin kanamasına yol açar. Dişlerinizi her gün düzenli olarak ve yavaş yavaş yumuşak diş fırçasıyla fırçalamanız gerekir. Dişetleriniz acır fakat gebelikte diş çürüklerini engellemek için çok dikkatli olmak gerekmektedir..

– Karında, kalçalarda ve memelerde gerilmeler olabilir, kırmızı renkte çizgiler oluşabilmektedir, stria denen hamilelik çatlakları veya koyu renkli lekeler görülmeye başlar. Bunları engellemek için kremlerin faydası olmaz fakat genede yumuşatıcı kremler sürülebilir. Fakat memelerdeki çatlakları için sutyen kullanmak iyi gelebilir. Gebeliğin bu evresinde çatlakların görülmesi normaldir. Çatlaklar doğumdan hemen sonra solar, rengi açılır fakat hemen kaybolmayabilir. Gerilmeye bağlı olarak karın bölgesinde kaşıntılar olabilmektedir.

– Gözlerde ışığa karşı hassasiyet oluşabilmektedir. Gebelikte görülen normal olaydır. Eğer bu durumdan rahatsızsanız doktorunuza başvurabilirsiniz.

Rahim daha da yukarı doğru çıktığından, idrar torbası üstündeki baskı da azaldığından idrara çıkma azalır.

– Braxton Hicks adı verilen kasılmalar rahim kaslarınızdaki gerilme ve gevşemeler anneyi doğuma hazırlamaktadır. Eğer saatte dört yada daha sık kasılma olursa hemen doktorunuza bildirin.

– Bebeğinizin tekme attığını karnın yukarı kısmında veya aşağı kısmında hissetmeye başlarsınız. Ani olarak kasıkta karnın yan bölgesine doğru ilerleyen çok keskin ağrılar hissedersiniz. Rahme destek olan bağların ve yapıların kramplara sebep olması yüzünden bu ağrılar sık sık olabilir. Ani yapılan davranışlardan kaçının.

– Karnınızda veya yüzünüzde cilt renginde değişiklikler olabilir.

– Ayaklarda,elde ve yüzde şişmeler olabilir.

– Sırtınızda ve belinizde ağrılarınız olabilir.

– Sıcağa karşı aşırı hassasiyet olabilir, çok terleyebilirsiniz,mutlaka bol bol su içmelisiniz.

– Cinsel isteğinizde değişmeler olabilir,zaman zaman artar yada azalabilir.

– Çok dalgın olabilirsiniz,vücut ağırlınız sebebiyle çok sıkılabilirsiniz.

– Bebeğin büyüdüğünü içinizde çok fazla hissedebilirsiniz.  Gebeliğiniz döneminde çıkan problemler nedeniyle bebeğin sağlığına nasıl etki ettiğini düşünebilirsiniz. Birçok hamile kadın bu sebeple çok fazla endişelenir.

Bebeğinizdeki meydana gelen değişiklikler:

-Karnınızdaki bebeğiniz artık küçük bir bebek gibidir, dudakları belirginleşmiştir, gözleri büyümüştür.Artık gözlerini açar kapar, kaşlarını çatar, yan bakar ve sesleri duyar.

– Karnınıza doğru ışık tutulursa, bebeğiniz başını çevirebilir.

– Bebeğiniz solunum hareketlerini yapmaya başlamıştır, fakat akciğerlerinde hava yoktur.

– Ellerindeki ve ayak parmaklarındaki izler şekillenmeye başlamıştır.

-Öksürür, hıçkırır,anne adayı bu hareketleri hissedebilir.Artık bebeğiniz muayenede hissedilecek kadar büyümüştür.

– Cildi kırmızı ve hala kırışıktır.

– Amniyon denen sıvı yaklaşık olarak dört saatte kendi kendini yenilemektedir, bebeğinizin ısısını düzenler ve herhangi bir darbeye karşı korur.

– Bebeğin ölçüleri şöyledir; boyu yirmi sekiz-otuz beş santimetre civarındadır, ağırlığı ise yedi yüz-dokuz yüz gram civarındadır.

Laboratuar Tahlilleri:

– Mutlaka kan basıncınızı ve kilonuzu ölçtürün.

– İdrar tahilinizi yaptırın.

– Şişlikler sebebiyle elinizde ve ayaklarınızda varis olabileceğinden bacak muayenesi yapılmalıdır.

– Fundusun yüksekliğine mutlaka bakılmalıdır.

– Fetusun kalp atışları muayene edilmelidir.

– Karnınızın muayenesi ile birlikte bebeğin durumuna ve ölçülerine bakılmalıdır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git