Göğüs Bakımı

Göğüs güzelliğinin kadınlar için ne kadar önemli olduğu herkes tarafından bilinir. Göğüsler her zaman bir güzellik, dişilik sembolü olarak kendine özgü bir uyarıcı etkiye sahip olmuştur. Bundan dolayı da güzelliğin bir parçası olarak göğüslerin bakımı, uzun seneler diriliğinin korunması, özen isteyen bir çabadır.

Güzel göğüsün az çok klasikleşmiş bir tanımı vardır: orta boy veya bir avuç dolduracak büyüklükte, dik ve pürüzsüz. Orta boyda bir göğsün güzelliği hemen hiçbir devirde pek tartışma konusu olmamışsa da kimi devirlerde ortadan az küçük boyda “gonca göğüs” adı verilen göğüsler, bazı dönemlerde de tam tersine oldukça iri, büyük göğüsler- örneğin, bir zamanlar moda olduğu üzere Jane Mansfıeld ya da Sophia Loren’inkiler- gibi beğenilmişler­dir. Buna karşılık pörsümüş, sarkmış göğüsler hiçbir zaman göze hoş gelmemiş­lerdir. Bu sebeple göğüslerin boyundan ziyade dikliği, diriliği güzellik bakımından önem taşır.
Göğüslerin sarkmış olup olmadığını anlamanın çok basit bir yolu vardır: bir göğsün altına kalem yerleştirilir, kalem düşmeden duruyorsa göğüs sarkmış anlamına gelir!

 

Göğüsleri dik ve diri tutmanın basit bir çaresi günde yalnızca beş dakikayı göğüs jimnastiğine ayırmaktır.
Göğüs jimnastiği şu hareketlerden oluşur:

1. Ayakta, avuçlar, parmaklar yukarı gelecek şekilde göğüs düzeyinde birleştiri­lir. Derin nefes alınır.
2. Eller aynı pozisyonda olmak üzere kollar ağır ağır başın üstüne kaldırılır. Nefes alma sürdürülür.
3. Nefes verirken kollar tamamen yukarı kaldırılır. Ellerin durumu hep avuçlar birbirine bitişik şekildedir. Bu üçlü hareket on kez tekrarlanır.
4. Yeni bir hareket kollar havada başlar. Eller havada açık olarak tutulur ve derin nefes alınır.
5. Kollar iki yana indirilir, omuz düzeyinde yere koşut olarak uzatılır ve nefes vermeye başlanır.
6. Nefes vermeyi sürdürerek kollar iki yana tamamen indirilir, bu üçlü hareket de on kez tekrarlanır.

Yüzme sporu da göğüslerin dikliğini koruyan sporların başında gelir. Kürek çekmek, basketbol, voleybol, hentbol gibi kolları çalıştıran sporlar da göğüsler için iyidir. Ancak bunlar kol ve bacaklarda zamanla sert kasların oluşmasına neden olacağı için sakıncası vardır.

Göğüs derisinin kanla daha iyi beslen­mesi için göğüslere soğuk-sıcak su duşu yapmak da iyi gelir. El duşunun yardımıyla önce sağ, sonra sol göğse dairesel hareketlerle soğuk su tutulur. Ancak bunu yaparken göğüs uçlarının etkilenmemesine dikkat edilir. Sonra aynı şey ılık suyla tekrarlanır ve soğuk suyla göğüs duşu bitirilir. Soğuk suyla başlayıp duşu yine soğuk suyla bitirmek çok önemlidir. Duştan sonra göğüsler havluyla kurulan­malıdır. Eğer el duşu yoksa birisi soğuk, birisi sıcak suyla ıslatılmış iki havlu da aynı işi görür.

Göğüslerin diriliğinde kilonun da rolü vardır. Çok fazla zayıflama göğüslerin sarkmasına neden olur. Ayrıca sık sık şişmanlayıp zayıflama göğüs kaslarının gevşeyip pörsümesine, sarkmasına yol açar.

Göğüsler de nemlendirici bir kremle beslenmelidir. Ama kesinlikle masaj yapıl­mamalıdır, zira göğüsler çok duyarlıdırlar. Besleyici kremi bolca ve yumuşak, dairesel hareketlerle aşağıdan yukarıya doğru sürmek gerekir. Besleyici kremler dışında onları tamamlayıcı bir görev gören tonitler, özel kremler ve sütlerden de yararlanılabilir.

Göğüslerin dikliğini belirleyen etken­lerden biri de vücudun duruşudur. Özellik­le kamburunu çıkartarak dûîmak çirkin bir görünüm yaratmasının yanısıra göğüs­lerin de zamanla sarkmasına neden olur. Üstelik böyle durmak sağlıklı nefes almayı da engeller. Başı dik tutarak omuzları arkaya atmak ve karnı içeri çekmek göğüslerin hem dik durmasını, hem de uzun bir süre dik kalmasını sağlar.

Sutyenlerin de göğüs bakımından önemli bir yeri vardır. Gerçi bir süredir sütyensizlik modası yürürlüktedir, ancak buna zaman zaman uyup, bir alışkanlık haline getirmemek göğüslerin dikliğini korumak bakımından yararlı olur. Zira sutyen, göğüsleri alttan destekleyerek dik tutması nedeniyle göğüs kaslarının zaman­la gevşeyip sarkmasını geciktirmeye yarar.

Sutyenin göğüs bakımı açısından bu yararının yanısıra koruyucu ve göğüs kusurlarını belli ölçülerde gizleyici, düzel­tici bir rolü de vardır. Sutyen seçimi çok önemlidir, zira sıkı bir sutyen göğüsleri fazla sıkacağı için kan dolaşımını zorlaştı­rır bol bir sutyen ise görevini görmez, üstelik elbisenin görünümünü de bozar. Askıları yukarı çekerek göğüsleri dikleştir­mek çabası da ne görünüş ne de sağlık açısından bir işe yaramaz.

Sutyenin boyunda bir yanılgıya düş­memek için yerinde deneyerek almak, agrafları iki hatta üç sıralı ve askıları ayarlanabilir olanları yeğlemek yerinde olur. Böylece sırt lastiği zamanla gevşedi­ğinde ikinci, üçüncü agrafları kulanarak sutyenin ömürü uzatılabileceği gibi askıla­rın ayarlanabilmesi de sutyenin her giysiye uymasının, gevşedikçe sıkıştırılmasını sağ­layacaktır. Askıların fazla sıkı olmaması ve iz bırakmaması, omuzları acıtmaması bakımından önemlidir.

Sutyenlerin değişik modelleri vardır. Öte yandan her giysi ile her model sutyen bağdaşmaz. Bundan ötürü birkaç çeşit model sutyene sahip olmak yerinde bir davranış olur. Tabii aynı şey sutyenlerin rengi için de geçerlidir.

Küçük göğüslü kadınların göğse biçim veren sutyenleri yeğlemeleri, terlettikleri ve sağlık açısından sakıncalı oldukları için doldurulmuş sutyenlerden kaçınmaları gerekir. Büyük göğüsler için ise en uygun sutyenler balenli ya da alttan telli olanlar­dır. Bu sayede göğüslerin ağırlığını azalt­mış olurlar, fakat almadan önce deneyip rahatlığına bakmakta yarar vardır.

PAYLAŞ
Göğüs Bakımı Konusuna 1 Yorum Yapıldı
  1. salime dedi ki:

    1oglum var emzirmeyi yeni biraktim goguslerim hem kuculdu hemde sarkti ne yapmaliyim

Sayfa başına git