GÜNEŞ YANIĞI

Güneşte uzun süre kalma sonucu deri üzerinde meydana gelen yanığa güneş yanığı denir. Sanşınlann ve kızıl saçlılann güneş ışınlarına karşı çok duyarlı bir derileri vardır. Ayrıca değişik bölgelerin duyarlılığı arasında da fark bulunur.
Güneş ışınlan deride önce eritem denen bir kızanklık meydana getirirler, buna 1. derece yanık denir. İnsan yanmadan bronzlaşmak isterse yazın ilk gün 15 dakikadan fazla şiddetli güneş altında kalmamalı, bu süreyi diğer günlerde yavaş yavaş uzatmalıdır. Güneş, derinin üst tabakasında bir kalınlaşmaya ve pigment miktannda artışa neden olduğu için insan zamanla daha uzun süre güneşte kalabilir.
Beyaz veya henüz kızarmış bir deri üzerine ışınlann etkisi yeterinden fazla devam ederse deride su kabarcıklan oluşur ve sonunda deri soyulur. Böyle bir durumda 2. derece yanık meydana gelmiş demektir.
Çoğunlukla çok ıstırap veren güneş yanıklan, bazen ciddi de olabilir. Birinci derecede, yani yalnız kızanklık görülen yanıklarda, etkili bir tedavi yoktur.
Fakat eczanelerde satılan bazı nemlendirici ve deriyi teskin edici kremlerin yaran dokunabilir. Ancak bunlann bazılarının deride reaksiyonlara sebep olacağı akıldan çıkarılmamalıdır. Herhangi bir iltihaplanma halinde, uygulamayı hemen kesip, bir deri uzmanına başvurun.■ Her şeyden önce, güneş yanıldı kişiyi gölgeye alın.
■ Su içirdikten sonra ateşini ölçün.
■ Ateş yükselmişse ve daha başka belirtiler (örneğin ödem) varsa, hemen doktora başvurmak gerekir.
■ Küçük çocuklarda ve yaşlılarda önemlice bir güneş çarpması, sıcak çarpmasına dönüşebilir ya da bir beyin sarsıntısı söz konusudur.
İlk yardım ve tedavi:■ Güneşten yanan kırmızı renkli cilt bölgesine, mevcut gerginliği ve tahrişi azaltmak için yatıştırıcı bir losyon veya soğuk kompres uygulayın.
■ Hasta evdeyken, yanık bölgelerin üzerine hiçbir şey giymesin, bu bölgeleri havayla temasa bırakınız.Dışan çıkarken ise, yanık bölgelerin üzeri örtülmelidir.■ Eğer hasta çocuksa kabarcıklar meydana gelir ve çocuğunuz acı çekerse, kendisine bebek Aspirini veya parasetamol şurubu veriniz.■ Çocuğunuzun ateşine bakınız.Eğer 39’un üzerindeyse hemen doktora başvurup vücudu ıslak süngerle silerek bu ateşi düşürmeye çalışınız.■ Çocuğun en az 48 saat süreyle güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmasını önleyiniz.■ Hastanın yatak çarşafının iyice gergin olmasına dikkat edin, böylece herhangi bir kat yerinin ona acı vermesini önlersiniz.■ Güneş yanığına engel olmak için,güneşte kaldığı ilk birkaç gün boyunca çocuğunuzun derisinin doğrudan güneş ışığı almasına engel olunuz. Daha sonra da açıkta kalan bölgelere, güneş yağını iyice süzen bir losyon sürünüz. ■ Burnunuza ve dudaklarınıza güneşten koruyucu bir krem sürün ve ensenizi de geniş kenarlı bir şapkayla koruyunuz.■ Güneş yağını, denizden çıktıktan sonra tekrar sürmeyi unutmayınız.■ Güneşte kalınan süreyi hergün yalnızca onar dakika arttanız.Eğer güneşten yanan bölgelerde kabarcıklar meydana gelirse, ateş yükselir ve genel sağlık durumu bozulursa doktora başvurmalısınız.Çocuğunuzun ateşi yüksek olduğu halde derisi kuruysa ve kendisi dalgın ya da aşın uykuluysa, yine doktora başvurmanız gerekir; çünkü bu durum, acilen tedavisi gereken bir sıcak çaıpması olabilir.ilk gün 15 dakikadan fazla şiddetli güneş altında kalınmamalı, bu süre diğer günler yavaş yavaş artırılmalıdır.

PAYLAŞ
GÜNEŞ YANIĞI Konusuna 2 Yorum Yapıldı
  1. merve dedi ki:

    sizi seviyorum internet işime çok yarıyor bunun için şimdide yaradı teşekkürler

  2. merve dedi ki:

    süper ya tamda ödevimin konusu çok işime yaradı çok teşekkürler

Sayfa başına git