Kadınlarda Orta Yaş Bunalımı

Kadınlarda Orta Yaş Krizi Nedir?

Dr. Ali Ayaş: Genel olarak kişinin o güne dek yaptıklarını sorgulamaya başladığı, mesleki ve sosyal anlamda rolünün durağanlaştığı, toplumsal ve mesleki işlevlerini değerlendirdiği bir dönem. Kriz adıyla anılması bu dönemin bir geçiş dönemi olması ve çatışmalı duyguların yaşanmasından kaynaklanıyor.

Orta Yaş Kadının Hangi Dönemine Den Gelir?

Dr. Ali Ayaş: insan ömrünün uzamasına bağlı olarak orta yaş krizi de artık 50’li yaşlara dayandı. Başlangıcı genellikle 40lı yaşlara rastlar.

Krize En Çok Hangi Kadınlar Yakalanıyor?

Dr. Ali Ayaş: 40’lı yaşlardan sonrası orta yaş olarak kabul edilebilir. Bu dönemdeki birçok kadın, orta yaş krizini farklı yoğunlukta yaşar. Bazı kadınlar daha kısa sürede ve daha kolay bu durumu atlatırken bazı kadınlar da bu dönemi daha çalkantılı, uzun yaşar. Genel olarak dış görünüşe fazlaca anlam yükleyen, genç kalmayı bir zorunlulukmuş gibi algılayan kadınlarda bu süreç biraz daha sancılı yaşanıyor.

bunalmis1Belirtisi Nelerdir?

Dr. Ali Ayaş: Belirtiler 3 başlıkta incelenebilir. Birinci grupta cinselliğin kaybına ilişkin geliştirilen davranışlar var. Yaşla birlikte azalmaya veya durağanlaşmaya başlayan cinsel aktivite kişiyi mutsuzluğa ve karamsarlığa sevk edebilir. Bu durum, aslında yaşlanmaya başlayan bedenin birtakım belirtileri gibi görülebilir. Bu belirtilere direnç olarak da kişi cinselliğini daha çok kullanmaya çaba gösterebilir. Cinselliğe ve cinsel rolüne aşırı anlam yüklemiş kişiler, cinsel faaliyetlerin azalmaya başladığı bu yıllarda çevreye cinsel faaliyetlerinin sürdüğü, herhangi bir azalma olmadığı mesajını vermek isteyebilirler. Hatta ilerleyen yaşlarda kendisinden yaş olarak çok küçük bir kişiyle birlikte olarak hâlâ genç kaldığını ispat etmeyi deneyebilir, ikinci grupta bedene yönelik aşırı ilgi var. Orta yaşla birlikte daha sık görülen saç dökülmeleri, saçlarda beyazlamalar, kilo artışı, sarkma ve çatlaklar kadının moralini bozabilir. Bu belirtilere paralel olarak kadında bedenine yönelik daha yoğun bir ilgi başlayabilir. Değişen haliyle beğenilmeyeceğim düşünebilir. Bir diğer önemli belirti de kendi ihtiyaçlarına önem vermedir. Orta yaşa kadar çok yoğun olarak yaşanan dönem artık yerini daha düşük bir tempoya bırakmıştır. Bu dönemde kişi çocuk ve eşinden önce kendisini daha fazla düşünmeye başlayabilir. Planlarını Öncelikli olarak kendisi belirlemek isteyebilir.

Krizi Neler Tetikler?

Dr. Ali Ayaş: Orta yaşa kadar gerçekleştirmek istediklerini yerine getirememiş olma krizi tetikleyebilir. Örneğin kadın o yaşa kadar evlilik yapmamış, çocuk sahibi olmamışsa ya da kariyerinde isteği yerde değilse krizin ortaya çıkması kolaylaşabilir. Diğer taraftan partneri ya da eşi tarafından beğenilmemek ya da eşi tarafından aldatılma da bu krizi tetikleyebüir.

Depresyondan Nasıl Ayırt Edilebilir?

Dr. Ali Ayaş: Depresyondaki kişinin duygu durumu ve morali çevresinde olup biten mutluluk verici olaylardan pek etkilenmez. Mutlaka bu iyi olaylarda da üzülecek bir yan bulur, iştah azalması, uykusuzluk, cinsel istek azalması gibi fiziksel belirtiler depresyona mutlaka eşlik eder. Kendini suçlama, küçük görme ve intihar düşünceleri de depresyonda daha sık görülen belirtilerdir. Ayrıca depresif kişiler genelde çevresel stres yaratan olaylarla açıklanamayacak kadar derin bir keder hissederler.

Menopozla İlgisi Var mı?

Dr. Ali Ayaş:
Menopozda fiziksel belirtiler genelde ön plandadır. Ateş basması, terleme, çarpıntı, nefes alamama hissi, göğüste daralma ve iç sıkıntısı gibi. Orta yaş krizinde ise Ön planda olan zihinsel ve duygusal karmaşalardır. Bazen aynı yaş grubunda oldukları için menopoz ve orta yaş krizi karıştırılabüir. Bu durumda yapılacak şey kadındaki hormon profiline bakmak ve kişiyi jinekoloji uzmanına yönlendirmektir. Böylece kişinin menopozda olup olmadığı kesin olarak anlaşılabilir.

Kadınların Böyle Bir Krizde Ortak Davranış Biçimleri Nasıl Olur?

Dr. Ali Ayaş: Kendileri için daha fazla harcama yapmaya başlayabilirler. Özellikle yaşlanmayı geciktirici olduğu söylenen ürünlere daha fazla rağbet edebilirler. Ya da yaşlarına uygun görülen kıyafetlerin dışına çıkmaya çalışabilirler. Örneğin daha spor kıyafetleri tercih edebilirler. Bu dönemde aldatmalar ve boşanmalar artar. Bu açıdan evlilik ilişkilerinde bazı sorunlar yaşanabilir, riskli davranışlar ve kararlar görülebilir. Hayatla ilgili bazı önemli kararlar bu dönemin sonuna ertelendiğinde ya da zorluk yaşandığında bir uzmana başvurulmasında fayda var.

Bu Dönem Nasıl Geçirilmelidir?

Dr. Ali Ayaş: Yaşamın gelişim aşamalarım kabullenen ve bu doğrultuda değişimi büyük bir olgunlukla
karşılayan kişiler yaşla birlikte görülen fiziksel değişimleri yadsımaz. Değişime de şiddetli direnç göstermezler. Çünkü her yaş döneminin kendine has güzel yönlerinin olduğunu düşünür ve bu
doğrultuda doyum sağlarlar. Bu kişiler dinç ve sağlıklı bir bedene sahip olabilmek için düzenli egzersizler yapabilir, saçlarını boyatabilir, saç ektirebilirler. Ancak genç kalmayı bir zorunluluk gibi algılamazlar. Çevreye ‘Ben hâlâ gencim’ mesajını vermek zorunluluğunu hissetmezler; yaşlanmayı karşı yoğun kaygı ve korku duygusu duymazlar. Kendileriyle barışıktırlar, doğa ve insanlarla uyum içindedirler. Yaşla birlikte gelen değişimi de hayatın bir parçası olarak değerlendirmek gerekir. Bunun yanı sıra çeşitli aktivitelere yönelebilirler. Spor yapabilirler ve bazı hobileri deneyebilirler.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git