KAHVALTI

Sabah kahvaltısının önemi bazı memle­ketlerde bilinmemektedir, istatistikler bazı Latin ülkelerinde dört kişiden birinin sabahları sade ya da sütlü bir kahve içtiklerini ve iki kişiden birinin de buna bir dilim ekmek veya birkaç bisküviyi eklediğini göstermektedir. Başka bir deyişle gün başlarken yalnız dört kişiden biri gerektiği gibi beslen­mektedir. Bu davranış son derece yanlıştır. Çünkü sabah kahvaltısının çok önemli iki rolü vardır.

• Uyku boyunca 500 ile 600 arasında kalori harcanır. Bu kalorilerden bir kısmı örneğin vücut sıcaklığının 37 derecede tutulması gibi ana harcamala­rı karşılamaktadır. Geri kalanı ise sekiz on saat, hatta akşam yemeğini erken yiyenler için daha da fazla süren bir açlık döneminden sonra yeniden kuvvet kazanmayı sağlar

* Uyandığınızda kendinizi çok güçlü hissetseniz bile, kahvaltı etmemek az sonra sizi yorgunluğa sürükleyebilir. Kahvaltı etmeyecek olursanız öğleye doğru acı bir “mide ezilmesi” ile karşılaşırsınız. Sabah kahvaltısını kü­çümseyenlerin mazereti çok basittir. Bu gibiler “aç değilim” deyip işin içinden çıkarlar. İnsan gerçekten de sabahları iştahsız olabilir. Canı bir şey yemek istemeyebilir. Ama unutmayın ki iştah da bir alışkanlığın sonucudur. Sabahlarıayak üstü bir bardak kuru çay içme alışkanlığında olanlar, bu alışkanlığı değiştirip kuvvetli bir kahvaltı yapmaya karar verince, birden bire İngiliz usulü bol bir kahvaltıyı denememelidirler. İlkin çayın ya da sütün yanına bir dilim tereyağlı kızarmış ekmek ya da rafadan veya katı yumurta eklemek yeterli olur. Zamanla kahvaltınıza peynir, zeytin, reçel, vb de ekleyebilirsiniz. Bir süre sonra sabahları büyük bir iştahla kah­valtı masanıza oturmaya başlar ve bu değişikliğe şaşabilirsiniz. İştahı daha fazla uyarma gereği varsa, uyanınca portakal ya da greyfurt gibi asitli bir meyvenin suyundan bir bardak için Ancak meyve suyunun buzlu olmamasına dikkat edin. Yıkandıktan sonra bir bardak çay ya da süt içmekle yetinmeyecek ve biraz önce içtiğiniz meyve suyunun iştah açıcı etkisiyle içinizde tam bir kahvaltı etme isteği uyanacaktır.

Kahvaltıdan kaçanların ile­ri sürdükleri anlamsız bir başka mazeret de zamansızlıktır. İstenirse kahvaltı için zaman bulunabilir. Uykudan on beş dakika fedakârlık edip kuvvetli bir sabah kahvaltısı etmek sağlığınız için yararlı olduğu gibi, gününüzün iyi geçmesi uzmanları 100 gr. meyve suyu ve 15 gr. protein (bu miktar yeniyetmelerde 20 gr. olmalıdır) alınmasını öğütlemekte­dirler. Yarım litre sütte, 100 gr. ette, 2 yumurtada, 200 gr. ekmekte, 50 gr., gravyer peynirinde, 150 gr. çavdar ek­meğinde 15’er gr. protein vardır, gördü­ğünüz gibi sadece süt içmek ya da gravyer peyniri yemek söz konusu değildir; hoşunuza giden herşeyi yiyebi­lirsiniz. Önemli olan günlük protein gereksinmesini almaktır. Eğer süt sevmiyorsanız ya da iyi sindiremiyorsanız, bildiğimiz sütteki kadar protein ve kalsiyum içeren ama daha kolay hazmedilen kaymağı alınmış sütü içmeyi deneyinbakımından da önemlidir, ideal sabah kahvaltısını meydana geti­ren yiyecekler değişebilir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git