Panik Atak

Çarpıntı ve göğüs ağrısı, panik atak sırasında en sık yaşanan yakınmalardır. Psikiyatri dışındaki diğer tıp disiplinlerine çarpıntı yakınması ile başvuran bireylerin yaklaşık 1/3’ünde panik atak bulunmaktadır. Çarpıntı yakınması olan bireylerin değerlendirilmesinde çoğu kez Holter izlem uygulanmaktadır. Çarpıntı yakınması nedeni ile Holter izlem uygulanan bireylerin % 19’unda panik bozukluğu bulunmaktadır.
Göğüs ağrısından yakınan kişilerde panik bozukluğu bulunma olasılığı, dört kat daha fazladır.

Kısaca Panik Atak, aşağıda sayılan on üç bedensel ve bilişsel belirtiden en az 4’ünün eşlik ettiği yoğun korku ve rahatsızlık hissine panik atak denir.

1 – Çarpıntı, kalp atışlarınızı duyuyor gibi olma.
2 – Terleme
3 – Titreme veya sarsılma
4 – Nefes darlığı veya boğuluyor gibi olma
5 – Nefesin kesilmesi
6 – Göğüs ağrısı veya göğüste sıkıntı duyma
7 – Mide bulantısı veya karın ağrısı
8 – Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş veya bayılacakmış gibi olma
9 – Derealizasyon veya Depersonalizasyon (Dış dünya yada kendisi gerçekliğini kaybetmiş gibi hissetme.
10- Kontrolünü kaybedeceği veya çıldıracağı korkusu
11- Ölüm korkusu
12- Uyuşma ve karıncalanma duygusu
13- Üşüme ürperme ve ateş basması

Bu yukarıda saydığımız belirtiler çoğunlukla on dakika gibi bir sürede yoğunlaşarak doruk noktada sıkıntı verir sonra da genellikle yavaş yavaş belirtiler hafifler. Bu durum bir defa olursa panik nöbet olarak adlandırılır Fakat tekrarlamalarla gideceğinden kişi ne zaman olacak diye beklentiden dolayı sıkıntı duymaya başlar ki buna beklenti nksiyetesi adı verilir. Bu anksiyete sebebiyle dışarı tek başına çıkmaktan korkmaya yanında birisi olmadan uzağa gitmekten kaçınmaya başlar. Yineleyen panik nöbetlere ve kaçınma davranışının eşlik ettiği duruma panik bozukluk adı verilir.

PANİK ATAK NASIL GÖRÜLÜR ?

Panik atakların şiddeti ve sıklığı değişkenlik gösterir
Yineleyen beklenmedik panik atakları
Ataklardan en az birini bir ay süreyle aşağıdakilerden birinin takip etmesi gerekir:

-Başka ataklarında olacağına ilişkin sürekli kaygı duyma hali.
-Atakların yol açabilecekleri ile ilgili olarak üzüntü duyma vardır.
-Ataklarla ilişkili olarak belirgin davranış değişikliği gösterme vardır. (Kaçınmalar vs)
-Bazen panik bozukluğa agorafobi (Yanlız kalmaktan ya da kaçmanın zor olacağı topluma açık yerlerde bulunmaktan duyulan korku hali.) de eşlik edebilir.

Panik Bozukluğa bazı hastalıklar eşlik edebilir.

Eşlik eden psikiyatrik bozukluklar

– Majör depresyon
– Diğer anksiyete bozuklukları
– Alkol ve madde bağımlılığı

Sıklık:

Genel olarak anksiyete bozuklukları (genel karekteri sıkıntı olan bir grup rahatsızlık) toplumun %8.3’ünde görülür.
Panik bozukluğun görülme sıklığı ise % 1.5- % 3.5 (artalama olarak kadında% 2.1, erkekte % 0.6) Görüldüğü gibi kadınlarda daha sık görülür.
Başlangıç yaşı: Ergenliğin sonları – 30 yaş

Tedavi:

Bu bozukluğun tedavisi yapılmadığı taktirde genellikle kişinin sosyal işlevselliğini kısıtlamaya başlayan bir hal alır ki sosyal mesleki işlevselliğin bozulması ile kişinin ekonomik kayıpları da başlar. Bu durum hastalığın şiddeti ile doğru orantılıdır.
Tedavisinde ilaçlar ve psikoterapi kullanılır.

PAYLAŞ
Panik Atak Konusuna 1 Yorum Yapıldı
  1. bülent dedi ki:

    arkadaşlar ben bu hastalığa 4 sene önce çalışırken iş yerinde bir anda öleceğimi düşünerek ambulans eşliğinde hastaneye kaldırılırken yakalandım ondan sonra 2 sne boyunca evden dışarı çıkamadım işimi bıraktım şimdi çok acıyorum giden 2 seneme hergün kalp krizi beyin kanaması ve bir sürü senaryolarla 3 senem heba oldu ve sonunda tamamen yenmeyi başardım hemde ne bir doktora gittim ne de tek bir ilaç kullandım şu an gayet sağlıklıyım hemde yeniden çalışıyorum bu konuda yardım almak isteyen ve tecrübelrimden yararlanmak arkadaşlara her zaman yardım etmeye hazırım çünkü bizi en iyi yine bizler anlarız kayipkentinyakisiklisi@hotmail.com unutmayın çaresiz kaldığınızda çare sizsiniz

Sayfa başına git