SUDA BOĞULMA

Suda boğulma, akciğerlere giren su ya da gırtlak spazmı ile (kuru boğulma) boğulmadır. Akciğerlere çok az bir miktar su girer, bununla birlikte, kazazedenin akciğerlerinden su çıkarmak için uğraşarak vakit kaybedilmemelidir.
Boğulan kimse eğer denizden erken çıkarılırsa baş aşağı yere uzatılıp suyun dışan akıtılması sağlanmalıdır. Tatlı suda boğulmalarda fazla vakit geçirildiğinde sujaın hepsi alveollere geçtiğinden boşaltılmaya uğraşılmaz. Boğulan kimseye bundan sonra yapılacak yardım, kalp masajı ve yapay solunum uygulamaktır. Eğer yarım saatten az bir zaman suda kalmışsa ve onbeş dakika içinde solunuma başlatılabilirse kazazedeyi kurtarmak mümkün olabilir. Aksi halde akciğer ödemi ve kalp durması sonucu ölüm kaçınılmaz olur.
Akciğerlerde kan toplanması çok çabuk oluşabilir, ancak görülebilir hale gelmesi saatlerce sürebilir. Bu sebeple suda boğulmaktan kurtarılan tüm kazazedeler hastaneye gönderilmelidir.
Bir kazazede soğuk suda uzun süre kalmışsa hipotermi (vücut sıcaklığının düşmesi) tehlikesi de vardır, onun için kazazedenin sıcak tutulması önemlidir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git