Uçuk

UÇUK (Herpes simplex).
Soğuk ya da diğer bir enfeksiyonla ilgili olarak, ağız kenarlarında, cinsel organ yakınlarında, ya da ender olarak parmakta, ufak ka­barcıklar belirir.

Nedeni: Zona’nmkinden farklı olan, hücrelerde kalıp, zaman zaman çalışma­sını yenileyen bir virüstür.
Tedavi: Neomycin (neomisin) ile bir­likte kullanılan kortikosteroid merhem­dir.  Zona, ömür boyu bağışıklık sağla­dığı halde, uçuk, tekrarlar.

Uçuk çoğunlukla ağız ve burun etrafında , bazen kalça veya cinsel bölge etrafında

Uçuk

Uçuk

meydana gelen, genel görünüm itibariyle içi sarımsı veya şeffaf sıvı dolu kabarcık görünümlü yaralardır. Uçuk diye tabir ettiğimiz bu yaralar ”Herpes simplex 1.tip” isimli virüs sebebiyle oluşur. Ağrı ve kaşıntıya sebep olan uçuk aynı zamanda da bulaşıcıdır. Uçuk olan kişinin kullandığı havlu, çatal, kaşık,bardak gibi eşyaları kullanmanız veya uçuk olan kişiyi öpmeniz uçuğun süratle size bulaşmasına sebep olur. Aşırı kaşıntı durumlarında dahi uçuğun olduğu bölgeyi kaşımamaya elinizi sürmemeye özen göstermelisiniz.Ağrı ve kaşıntı halinde uçukla temas etmeniz kaşımanız uçuğun daha hızlı büyümesini ve güçlenmesini sebep olacaktır.

Uçuk taşıyan kişi ile temasınızdan 2 ila 14 gün içinde uçuğun size de bulaştığını ve genellikle ağız veya burun kenarlarınızda oluştuğunu görürsünüz. Ortalama 5 ila 10 gün içinde geçecek olan uçuk birincil dereceden uçuk ise geçtikten sonra yara izi bırakmayacaktır.

Atlattığınız ilk uçuk vakkası ile uçuk her ne kadar geçmiş olduğunu görseniz de uçuğa sebep olan virüs aslında vücutta kalmaya devam eder ve sinir hücrelerinize yerleşmiş halde kendisini dinlenme aşamasına alır. Kişinin ateşinin yükselmesi durumunda, güneş ışınlarının zararlı etkilerine fazlaca maruz kalması durumunda, kadınların adet dönemlerinde, sinir hücrelerinde dinlenmekte olan uçuk virüsü tekrar bu durumlarda güçlenir ve muhtemelen ilk çıktığı alana giderek tekrar oluşur.  Uçuğun tekrar oluşmasına etki eden bu tip sebepler olmadığı halde kendiliğinden birkaç hafta içinde tekrar çıktığı da görülür.

Uçuk tedavisi için kullanılan bir aşı türü yoktur. Doktorunuz tarafından önerilen bir takım ilaçlar uçuğun başlangıç döneminde kullanılırsa,büyümesini gelişmesini ve tekrar çıkmasını engellemekte faydası olacaktır.

Toplum tarafından genellikle pek önemsenecek bir hastalık olarak görülmeyen uçuk, eğer 6 yaşından küçük çocuklarda sık sık tekrarlıyorsa, yetişkinlerde ağız ve burun kenarı dışında göz ve cinsel organ etrafında görülüyorsa ve 10 günden fazla süredir devam ediyorsa, bağışıklık sisteminde zayıflık olan kişilerde çıkmaya başlamışsa mutlaka doktora başvurulmalı ve doktor kontrolü altında tedavi edilmelidir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git