Vertigo’dan Kurtulma Yolları

Yaşam kalitesini düşüren Vertigo günümüzün en zorlu hastalıklarından biridir.   Zaman zaman yer ayağının altından kayıyor mu?  Genetik olma olasılığı yüksek olan rahatsızlığın iç kulağı etkileyen hastalıkların yol açtığı düşünülüyor.  Örneğin nörolojik olabileceği gibi ani şeker kaybı değişiklikleri de yol açabilir.  Araştırmalar göstermiştir ki; Vertigonun %90’ı iç kulaktan kaynaklanıyor.  Sanılanın aksine kolayca teşhis  edilip tedavi edilebiliyor.

Vertigo atakları aniden ortaya çıkabilir ve tekrar edebilir.  Bu ataklardan nasıl korunabilirsiniz?

Vertigo’da Denge Nasıl Sağlanır? 

Dengenizi nasıl sağlayacaksınız? Bunun için birkaç faktör sayabiliriz.

  • Beyin,
  • İç Kulak,
  • Gözler,
  • Eklem,
  • Kaslar…

Bu organlara etki eden herhangi bir hastalık sonucu şiddetli baş dönmesi yani vertigo ortaya çıkabilir.

Öncelikli olarak stresi azaltmanız gerekiyor. Dinlenin, uykunuzu iyi alın, açık havada egzersizler yapmaya çalışın, esansiyel yağlar ile sinirlerinizi gevşetmenize yardımcı olacaktır. Sıcak bir banyo ve yogada iyi gelecektir.

Her gece en az 7-8 saat uyumalısınız.   İki yastık kullanmanız dengenizi sağlayacaktır.  Başınız biraz yüksekte uyumalısınız. Uyandığınızda yataktan kalkmadan bir dakika bekleyin ve sonrasında yavaşça kalkın.
Zaman içerisinde bu alışkanlık sizi oldukça rahatlatacaktır.

 


Vertigoda dengeli beslenme  ve uygun diyet programı çok önemlidir.  Sebzeler özellikle yeşil yapraklı olanlar (potasyum düşürücü), protein alın (kümes hayvanları, otla beslenen hayvanlar) beslenin, yumurtalar, sızma zeytinyağı, hindistancevizi yağı, ve balık  yanısıra, meyve (avokado ve muz) tüketin.
Bol su içerek alkol ve kafein tüketimini azaltın.

Doktorunuzun önereceği ve öğreteceği baş hareketlerini yapın.

Bir başka yapmanız gereken şey fizik tedavidir.  Vestibüler sistem beyine bilgi gönderir; bilgi sinir uyarıları şeklinde terapi organlarla çalışmak için duyuları ve yeniden kurulacak dengeyi kurar ve korur. Fiziksel terapi hareket ve esnekliğinizi, hareketlerinizi ve menzilini ve gücünüzü artırabilir. Uykunuzu tam alırsanız fizik tedavi ekstra yardımcı olacaktır.

Vertigodan şüphelenmeniz için aşağıdaki belirtilere sahip olmanız gerekir.  Ve şüpheleniyorsanız lütfen alanında uzman bir KBB ve Nöroloji doktoruna başvurun.

  • Bulantı, kusma, terleme,
  • Gözlerde anormal hareketler,
  • Görme bozukluğu,
  • Kulak çınlaması, işitme kaybı, kulakta basınç hissi,
  • Baş ağrısı,
  • Uyuşma, halsizlik, kuvvet kaybı,

Bu arada her baş dönmesi  Vertigo değildir. Baş dönmeniz varsa lütfen acil olarak doktorunuza başvurun.  Doktorunuzu detaylı öykünüzü dinledikten sonra baş dönmenizi hakkında detaylı bilgi alır.  Fizik muayeneyi takiben nörolojik muayene ve çeşitli testler uygulanabilir. Vertigo teşhisinde  kullanılan testler; vestibüler, odyometrik ve görüntüleme olarak üç çeşittir.  Bazen biyokimyasal laboratuvar testleri de gerekebilir.

Vertigoya sahipseniz yapmanız gereken beslenmeniz ve yatış pozisyonlarınızı düzenleyerek yaşam kalitenizi artırmaya gayret etmelisiniz.  Ve denge sorunu olduğundan meslek seçimlerinize dikkatli olmalısınız.

Çocuklarınızda bu rahatsızlık varsa tespit etmeniz çok kolay değil ancak elinizi pek bırakmak istemiyor ve güven arıyorsa bir uzman ile görüşmeniz erken teşhis için oldukça faydalı olacaktır.

Ölümcül olmayan bu hastalık ile savaşmak için düzenli bir hayat gerekiyor.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git