ERGOSTEROL

ERGOSTEROL

Günümüzde bile birçok genç kız bir­denbire beliren âdet kanaması olayına ruhsal açıdan hazır değildir veya en azın­dan, konu hakkında bilgisizdir. Âdet ka­naması ağrılı olabilir, vücuttaki hormon dengesinin değişimi ve dokuların su bi­riktirme eğilimi sırt ağrıları ve mide bu­lantısı yapabilir. Genellikle ilk âdet ka­namaları düzensizdir. Ay dönemi 12 gün kadar kısa veya 3-4 ay kadar uzun ola­bilir. Âdetlerin düzene girmesi 3-4 yıl sürebilir. Bundan sonra genç kız, süresi 24-34 gün arası değişen düzenli âdet dö­nemlerine sahip olur.
Erkeklerde erginlik, daha geç başlar ve bazen 17-18 yaşlarına kadar tamam­lanmaz. Günümüzde erginlik yaşı 11 ilâ 17 yaşlan arasında değişebilmektedir. Penis 13 yaş dolayında büyür, erbezleri irileşir. Vücut irileşmeye, boy hızla bü­yümeye başlar. Erkek yapısına has adale dokusu gelişir. Nihayet ejakülasyon olur ve canlı sperm içeren meni teşekkül eder. Fakat en belirgin değişim, gırtlaktaki bü­yüme sonucu sesin kalınlaşması, yüzde sakal ve bıyıkların çıkmasıdır.
Erginlikte, genç kız ve erkeklerin or­tak sorunları, derideki oluşumlardır. De­rideki yağ bezleri aşırı çalışır. Salgıla­nan bu yağlar, bez kanalını tıkar ve ka­ra noktalar haline dönüşür. Yağ biriki­mi şişer ve sivilceleri (ergenlik) oluştu­rur. Daha sonra, genellikle iltihaplanan bu sivilceler akne (çıban) denilen ve er­ginliğe ulaşmış kişilerin yarısından faz­lasını psikolojik yönden etkileyen önemli bir sorun haline gelir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git