Osteoporozdan Korunma

Düzenli doktor kontrolleri osteoporozdan korunmada en önemli adımdır. Alınabilecek basit bazı tedbirlerde osteoporoza karşı korunmada yardımcı olabilir.

Nedir bu tedbirler?

Öcelikle sigarayı bırakın, alkol ve kahveden uzak durunuz. Güneş ışığından mümkün olduğunca yararlanın. Evinizi, işinizi, yaşadığınız çevreyi güvenli duruma getirin, düşmelere sebep olacak durumları engellemeye çalışın.

Doktorunuzun tavsiyelerini ihmal etmeyin, uygun göreceği egzersizleri yapın ve günlük hayatınızda bel ve sırtınızı korumaya yönelik çeşitli tavsiyeleri uygulayın.

osteoporoz1En önemlisi, OSTEOPOROZ’a karşı düzenli aralıklarla kontrollerinizi yaptırın. Gelecekteki hayatınızı rahat ve aktif yaşayabilmeniz ancak erken teşhisle mümkün olabilir. Bu sebeple kemik yoğunluğunuzu doktorunuzun uygun göreceği periyotlarla ölçtürebilirsiniz.

İlk olarak beslenmemizde bazı değişiklikler yapmalıyız. Süt ve süt ürünleri gibi kalsiyumdan zengin besinlerin fazlaca tüketilmesi gerekir. Yalnız bu tip ürünler yüksek oranlarda da yağ içerebilirler, yağsız veya yağı azaltılmış olan ürünlerin kullanımına dikkat edilmeli. Özellikle magnezyum ve C vitamini takviyesi almalı, yüksek proteinli besinlerden kaçınmalı, tuzu azaltmalı ve lifli gıdalara daha fazla yer vermeli(sebzeler).

Osteoporozu ve sebep olabileceği olumsuzlukları bir çok durumda engellemek ya da en az seviyeye düşürmek mümkündür. Bazı tedaviler, kemik kaybı gelişmiş hastalarda bile ümit verici olsa da esas tedavi “koruyucu tedavi“dir. Çocukluktan beri bireylerin diyet ve yaşam şekillerinde yapılabilecek değişimler ile kemik dokusunun artmasını ve korunmasını sağlamak, menopoz gibi hızlı kayıp dönemlerinde gerekli önlemleri erkenden almak ve risk altındakileri eğitmektir.

Konunun uzmanı bir doktora muayene olarak tedavinizi yaptırın, düzenli aralıklarla kontrollerinizi ihmal etmeyin .

UNUTMAMALISINIZ… “osteoporoz önlenebilir” bir hastalıktır. Bir şeyler yapmak için hiçbir zaman çok geç değildir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git