İYİ NEFES ALMAK İÇİN DÖRT KURAL

1) Nefes almaya daima önce nefes vere­rek başlayın. Akciğerleri temiz havayla doldurmadan önce içerde bulunan kirli havayı dışarı’atmak gerekir.
2) Akciğerlere hava sokmak için diyafra­ma, kaburgaları birbirinden uzaklaştı­ran ve göğüs kafesini genişleten istemli bir hareket yaptırılır. Havayı dışarı atarken hiç bir kas yerinden oynamaz, göğüs kendiliğinden eski biçimini alır ve akciğerler de kendiliğinden büzülür. Ancak bu büzülme genellikle yetersiz­dir. Karın kaslarınızı kuvvetle büzerek daha fazla miktardaki pis havayı dışarı atabilirsiniz. Karın kaslarınızı yerde hareketlerle, yürüyüşlerle, atlamalarla veya bisiklete binerek çalıştırın.
3) Elinizden geldiği kadar yavaş nefes alın. Solunum ne kadar uzun olursa, her neîes alışta alınan hava da o kadar fazla olur. Nefes nefese kalışlar azalır, iyi bir sporcu dakikada on beş, yirmi kez yerine beş kez nefes alır.
4) Burnunuzdan nefes alın. Kalın bir deriyle kaplı olan burun deliklerinde damarlar, bezler, sinir ağı ve tüyler var­dır. Burun delikleri cansız bir boru değildir; aksine, mikrop kapmayı önle­yen ve tozların içeriye girmesini engelle yen bir süzgeç, bir mikrop temizleyici, bir ısı kaynağı ve bir nemlendiricidir. Ağzınız kapalı, burun delikleriniz iyice açık olarak, burnunuzdan nefes alın. Nefes verirken de aynı şekilde yapın. Ancak ağzınızın çapı burun deliklerini-zinkilerden daha büyük olduğundan, büyük nefes verişlerde nefesinizi ağzı­nızla dışarı atın. Ağız, kasların çalışma­sıyla oluşan zehirlerin çok daha çabuk vücuttan dışarı çıkarılmasını sağla

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git