Anne Karnında Bebeğin Hafta Hafta Gelişimi

4. HAFTA: Boy: 4-6 mm.
1. ayın sonunda embriyonun kalbi (ilk atışlar kendini gösterir), karaciğeri, böbrekleri, beyni, gözleri oluşmaya başlar. Embriyo içe doğru eğrilmiş pozisyondadır; rahim içindeki bütün yaşamı boyunca bu şekilde durur. İlkel kollan çıkıntı şeklinde belirmiştir. Baş bölgesi kuyruk bölgesinden daha gelişmiştir. En baştan beri gelişim baştan kuyruğa doğru devam eder, ilk önce organizmanın üst tarafı tamamlanır. Sırt bölgesinde ilk omurlar seçilebilir.

5. HAFTA: Boy: 8-12 mm.
Boy iki katma çıkar. Kollar taslak halinde belirmiştir; ilk olarak kollar farklılaşır. Yüz hatları belli olmaz, fakat kafanın karma doğru eğildiği görülebilir. Ensefalon (beyin, beyincik vs) üç kabarcıktan oluşmuştur. Gözlerin taslağı ve 16. haftaya doğru kaybolacak olan bir kuyruk ortaya çıkar. Embriyonun boyu günde 1 mm.’lik bir hızla artar. Göbek kordonu tamamen oluşmuştur.

6. HAFTA: Boy: 15-20 mm., ağırlık: 1 gr.
Kalp çok hızlı çarpar. Ensefalon şimdi beş kabarcıktan oluşmaktadır. Dış ve iç kulak gelişmeye başlamıştır. Burun şekillenir. Ellerde parmaklann ilk taslağı görülür. Kalbin içinde kanncıklar arası bölmenin oluşumu başlar. Bu oluşum daha sonra dört odacığm (2 kulakçık, 2 kanncık) meydana gelmesini sağlayacaktır. Saydam olan karında karaciğer koyu bir kabarcık gibi görünür. Hemopoetik fonksiyonu (kan yapma) üretimi şimdiden başlamıştır.

7. HAFTA: 3 cm., ağırlık: 2.5-3 gr.
Yüzde gözleri, burnu, dudakları ve dili fark etmek mümkündür. Kollar ve bacaklar oldukça belirgindir. El ve ayak parmakları taslaklarının arasındaki yarıkları görmek mümkündür. Beyin yarım küreleri yapılanmaktadır. İlk kaslar ve kemiklerin kıkırdaktan modelleri ortaya çıkar.

8. HAFTA: Boy: 4 cm., ağırlık: 4-5 gr.
Çeşitli organların ve sistemlerin oluşumu tamamlanmaktadır. Kas yapısı ilk hareketleri doğurur. Dokunma duyusu vardır. Derinin aldığı uyanlar refleks hareketleri oluşturur. 8. haftanın sonunda embriyonun bütün temel yapılanması tamamlanmış gibi görünmektedir. Büyüme ve detayların gelişmesi safhası başlar. Bazılarına göre fetüs devresi başlamıştır, bazılarına göre ise yapılanma evresi 12. haftaya kadar sürer. Bebek şimdi günde 1 mm.’lik hızla büyümektedir.

12. HAFTA: Boy: 8 cm. ağırlık: 40 gr.
Cinsiyete göre cinsel organlar gelişir. Gözkapakları kapanır, 7. aya kadar kapalı kalırlar. Kollar ve bacaklar gebelik boyunca duracakları pozisyonu alır; dirsekler geriye, dizler ileriye doğrudur. Geçici dişlerin oluşumu tamamlanır. Kalıcı dişler taslak olarak belirir. Fetüs yerinde serbestçe hareket edebilir; bunda göbek kordonunun boyunun uzamasının da payı vardır. Annenin rahmi büyümüştür ve karnına dokunulunca rahim hissedilebilir.

16. HAFTA: Boy: 14-16 cm., ağırlık: 200 gr.
Sinirlerin miyelin kaplandığı miyelinizasyon süreci başlar. Miyelin izole edici bir maddedir. Bu süreç doğumdan sonra da birkaç yıl devam eder. Bağırsaklarda çocuğun doğumdan sonra dışarı atacağı ilk dışkı üretilir. Kız bebekte rahim ve vaj inanın oluşumu tamamlanır. Erkek bebekte testislerin karından, kalıcı yerleri olan testis torbasına göçü başlar. Kalp dakika 120-160 kere atar. Ellerde tırnaklar ve parmak izleri oluşur. Fetüsün hareketleri belirginleşir. Ayrıca ilk defa yutma eyleminde bulunur.

20. HAFTA: Boy: 20-25 cm., ağırlık: 500 gr.
Fetüs ince tüylerle kaplanır. Kaşlar ve saçlar çıkar. Solunum sistemi gelişmektedir. Fetüsün hareketleri annenin hareketleri ile ilişkilidir, özellikle anne dinlenirken fetüs hareket eder. Çünkü annenin dinlenmesi sırasında daha az basınçla karşılaşır. Fetüs başparmağını ağzına götürüp emme hareketleri yapabilir. Çoğu zaman kulak annenin karnına dayandırıldığında fetüsün kalp atışım duymak mümkündür.

28. HAFTA: Boy: 30-35 cm., ağırlık: 1300-1400 gr.
Beyinde ilk yarıklar ve kıvrımlar oluşur. Retinanın tabakaları oluştuğunda gözkapakları açılır. Fetüs gözlerini açmıştır. Erkek bebekte testisler gelişmeye devam etmektedir. Kasık kanalında bulunan deri kazeöz bir salgı ile kaplıdır (glandula sebase’nin/ yağ salgılayan bir bezin ürettiği salgı). Akciğer alveollerin şişik kalmasını ve bebeğin kendi başına nefes alabilmesini sağlayan tensioaktif faktör üretimine başlar. 180 gün sonunda fetüs canlı kabul edilir. Başka bir deyişle gebelik bu süreden önce sona ererse düşük olduğu söylenirken, bu süreden sonra erken doğumdan söz edilir. Ve uygulanabilen bakım ve terapiye göre yaşam şansına sahiptir. www.kadinlarsitesi.com

36. HAFTA: Boy: 40-45 cm., ağırlık: 2200-2900 gr
Fetüsün artık ışık ve ses uyaranlarını algılayabilmesi olasıdır. Doğumdan önce fetüsün dokunma, görme, işitme gibi duyusal uyaranları algıladığı söylenebilir. Bu algı ilk öğrenme deneyimleri için temel oluşturur. Fetüsün gelişimi doğrusal ve devamlıdır fakat ritmi sabit değildir. 24 ve 36. haftalar arasında çok yoğun olup sonra göreceli olarak yavaşlar. Deri artık kırışık değil düz ve pembemsidir. Tüylerin çoğu yok olmuştur. Akciğerlerdeki alveoller henüz tamamlanmamıştır ama bol miktardaki tensioaktif faktör, erken doğum durumundaki solunum aktivitesinin normal zamandaki doğuma yakın seviyede gerçekleşmesini
mümkün kılar. Annenin rahmi en gelişmiş durumundadır ve amniyotik sıvı azalmaktadır. Doğacak bebeğin yeri daralmaktadır.

38. HAFTA: Boy: 48-52 cm., ağırlık: 2800-4000 gr.
Rahim içindeki yaşam sonlanmak üzeredir. Hamileliğin ortalama süresi 280 gündür. Yani son menstruasyondan itibaren 40 haftadır. 38 ve 42. haftalar arasında gerçekleşen doğum normal süresini tamamlamış sayılır. Tek bir hücreden yola çıkarak yaklaşık 200 milyon hücreli bir canlıya ulaşılmıştır. Ağırlığı ise başlangıçtakinin 1 milyar katıdır. Hamileliğin son döneminde bebeklerin yüzde 95’i rahimde baş aşağı pozisyonda durur. İlk dışarı çıkacak olan vücudun bu bölümüdür.

PAYLAŞ
Anne Karnında Bebeğin Hafta Hafta Gelişimi Konusuna 1 Yorum Yapıldı
  1. vuska baki dedi ki:

    Ben 6 haftaliq hamileyim.sitenizi okudum cok duyqulandim.allah her kese anelik duuyqusunu yasamagi nasib etsin.amin

Sayfa başına git