Bu 7 Adımla Horlamadan Ebediyen Kurtulun

Erkek, kadın herkesin başına gelebilecek bir sorundur horlama ve erkelerde malesef daha fazla görülmektedir. Kadınlarda bu sorununu oranı %40 iken  erkek nüfusunun %60’ı bu sorunla savaşmaktadır. Bu istatistiğe göre mutlaka evinizde en az bir horlayan kişi bulunmaktadır.  O halde yazıyı okumaya başlayın. 🙂

Horlama Nedir ?

Horlamaya birçok sebep yol açabilir.  Bunun bir nedeni yaş aldıkça dokularımız gevşer ve nefes almamız zorlaşır. İkinci bir faktör kilolardır. Biriken yağlar hava geçişini engeller ve solunum yolu tıkalı olduğundan horlamaya sebep olabilir.  Burundaki kemik eğriliği ve boğazdaki bademcikler horlamaya yol açabilir. Alkol, sinir sistemini uyaran ilaçlar kas reaksiyonunu etkileyebilir.

Uyku sırasında yatış pozisyonunuzu gözden geçirmenizi öneririz.  Bu hastalık solunumu aktivitesiyle ilişkilidir ve uyku sırasında bir ses çıkar.  Bu ses bazen çok rahatsız edici boyutlara çıkabilir. Horlama gece boyunca dinlenme süresinin azalması ile uyku kalitesi  şüphesiz etkilenir.

Genellikle horlayan kişiler uykularını sağlıklı alamazlar ve organlarda dinlenmez.  Buda baş ağrısı, konsantrasyon güçlüğü, zor yürüyüş, ritim bozukluğu ve hipertansiyona yol açabilir.

Aşırı yorgunluğa yada gribal enfeksiyonlara bağlı olarak her birimiz bazen horlayabilir.  Ancak sürekli devam eden bir durum ise; sorunu çözmek için adım atmak gerekir.

Horlamaya yol açan nedenler birden fazla olabilir .  Dilinizin uyku sırasında  aldığı pozisyon bile bu soruna yol açabilir.

Gürültü (horlama sesi), uyku sırasında, nefesin burun boşluğundan ve ağızdan doğal rutininde çıkamadığında oluşur. engellendiğinde oluşur.  Burun veya ağız içindeki engeller, hava geçiş kanallarının daralmasına neden olur ve bu dışarıya yansıyan gürültünün sebebidir.

Uyku sırasında ağızdan ve burun boşluklarından hava geçişini etkileyebilecek en yaygın faktörler şunlardır:

Yaş

Boğaz içindeki dokular ilerleyen yaş ile gevşer ve  özellikle kaslarınızı çalıştırarak sıklaştırdığınızda bu nefesinizin serbestçe  akmasına yardımcı olur. Ve gürültüye neden olmasına izin vermez.

Burun sorunları

Soğuk algınlığı, sinüzit, nazal septal defektten burun delikleriyle ilgili sorunlar ve çeşitli türlerdeki solunum yollarının kısmi tıkanmaları, horlama fenomeninin oluşmasına katkıda bulunabilecek faktörler arasındadır.

Uyku pozisyonu

Uykunuz sırasında aldığınız pozisyon önemlidir. Horlayanlar sırt üstü uyumamalıdır, çünkü bu tür bir yatış pozisyonu solunum yolunu kısmen tıkar. Buda horlama sesine yol açar.

Sigara, alkol ve ilaçlar

Sigara, alkollü içecekler ve bazı ilaç türleri, yukarıda bahsedilen sonuçlarla birlikte, kasların daha fazla gevşemesine katkıda bulunabileceğinden, horlamayı artırmaya  katkıda bulunabilir.

İnsanlar neden horlar ?

Solunum sırasında hava akımının geçme zorluğuna atfedilen nedenler, adenoid ve genişlemiş bademcikler, bir burun sızıntısı veya yüksek düzeyde solunumsal sekresyonların salgılanmasına bağlı olabilir. Sıklıkla, horlama, burun da dahil olmak üzere yumuşak damak kaslarının güç kaybı ve bunun sonucunda solunum yollarının azalmasının bir sonucudur; bu sebeple fenomen yaşlılıkta sık görülür. Nazal boşlukları tıkayabilir ve ayrıca nazal polipleri, düzenli rüptürü, riniti ve sinüziti de belirleyebilirler.

Horlama, gece geçiş apnesinin tipik bir semptomudur ve uyku sırasında boğaz kaslarının ve üst solunum yollarının gevşemesi ve hava geçişi engelleri ile karakterizedir. Predispozan faktörler obezdir (özellikle boyun etrafında fazla yağ birikmesi varsa), alkol tüketimi etkendir.

Horlamadan Nasıl Kurtulabilirim?

  • Uyuma pozisyonunuzu değiştirin
  • Zayıflayın, en sağlıklı kilonuza dönün
  • Fazla alkol tüketmeyin
  • Yeteri kadar uyuyun
  • Burun delikleriniz açık olsun ( Eğer  grip değilseniz, doktorunuza başvurarak kontrol ettirin)
  • Yüksek bir yastıkta uyuyun (Horlayan kişilere uygun birçok yastık var)
  • Bol su tüketin ( Burun salgıları az üretildiğinde burun iç yüzeyi sertleşir ve buda horlamaya yol açar.

Toparlamak gerekirse yeterince uyuyun, yan uyumaya çalışın, yatmadan önce alkolden kaçının ve burun delikleriniz  tıkanmışsa sıcak bir duş alın. “Bu basit uygulamalar horlama azaltmada büyük bir fark yaratabilir.”

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git