Egzama

Bir deri hastalığıdır; deri yü­zeyinde belirli bir alanın kızarması ve kaşınması ile belirgindir.
Nedeni: Deriye dokunan maddelerin tahrişi, kişinin önceleri de allerjik ol­duğu maddelere karşı allerjik bir reak­siyon —merhemlerden, tırnak cilasına kadar her madde bu reaksiyonu doğu­rabilir—, bazen, var olan allerjik reaksi­yona, doğrudan tahriş edici bir madde­nin tahrişi de (motorin gibi) eklenebilir, hastanın allerjik olduğu maddeleri so­luması, soğuk, sıcak, ışık gibi fiziksel etkenler, kalıtım, bazen de ruhsal sıkın­tılardır.

Belirtileri: Deride, sonraları pat­layan sivilceler belirir. Bunların patla­masıyla, kuruyan ve çatlayan, kırmızı çıplak bir yüzey ortaya çıkar. Bu durum ya iyileşir, ya da deri kalınlaşır. Her evrede, kaşıntı vardır ve derinin ıslak olduğu dönemlerde, bakteri enfeksiyonu­na uygun bir ortam vardır. Durumun iyileşmesi, kaşıntının şiddetine ve aslın­da kaşınıp kaşınmamaya bağlıdır, çünkü kaşınma ile hem enfeksiyon yayılır, hem de kuruma ve kabuklaşma dönemi uzar ve böylece de derinin kalınlaşması fazlalaşır.

Tedavi:Yaramayı kaşımayın. Tahriş eden maddenin tanı­nıp, uzaklaştırılmasıdır. Bu, uzun bir araştırmayı gerektirebilir ve hastanın el­biseleri, bunların yıkanmasında kullanı­lan maddeler, çalışma alanında dokunulan maddeler, beslenme vb. iyice ince­lenmelidir. Deriye sürülecek en etkili merhem ve kremlerle kortikosteroidler ve mikrop kırıcı maddeler bulunur. Eski ilaçlardan, katran, özellikle yararlıdır ve halen egzamanın akut döneminden son­ra kullanılmaktadır. Akut dönemde de % 1 fenol veya diğer bir antiseptik ek­lenmiş kalamin sürülür. Ağızdan verilen sedatifler, aspirin ve parasetamol yardı­mıyla da kaşıntının giderilmesine çalı­şılır. Ayrıca bkz  Bebeğiniz Egzamaya mı Yakalandı?

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git