Gebelikte Preeklampsi

Preeklanıpsi (gebelik toksikozu, zehirlenmesi)
Daha önce belirtik bazen kronik hipertansiyon veya gebelik ile ilişkili hipertansiyon preeklampsiye dönüşebilir. Preeklampsi hipertansiyon ve böbrek sorunlarına işaret eden idrarda protein görülmesi ve ödem ile seyreden ciddi bir sağlık sorunudur. Hipertansiyonu olan her dört hamile kadından birinde preeklampsi ortaya çıkabilir. Hipertansiyona ve idrarda görülen proteine ek olarak ellerdeki ve yüz bölgesindeki şişmeleri ani kilo alımını ısrarcı baş ağrılarını görme bulanıklığını ve sağ üst kadran ağrısını bu hastalığın belirtileri olarak sayabiliriz.

Preeklampsinin oluş nedenleri ve mekanizmaları tıp dünyası için hala bir muammadır. Genel kanı bebeğin eşi yani plasenta rahim içine yerleşirken birtakım nedenlerle oksijen azlığının ortaya çıktığı ve bunun ürünü toksinler nedeniyle de bu hastalığın oluştuğudur. Hastalığın engellenmesine yönelik pek çok çalışmanın yapılmasına karşın henüz net sonuçlar elde edilememiştir. Bazı riskli gruplar da (önceden şiddetli preeklamspı öyküsü olan gebeler diyetinde kalsiyum alımı az olan gebeler vb ) düşük dozda aspirin ve ilave kalsiyum verilmesinin hastalığın ortalığa çıkışını engellediğine dair bazı kanıtlar vardır. Ancak bu durumlarda tedaviye çok erken gebelikte başlanmalıdır, geç tedavi fayda etmeyebilir.

Preeklampsı kimlerde sık görülür?

• İlk kez gebe olanlar
• Br önceki gebeliğinde preeklampsi geçirenler
• Kronik hipertansiyon öyküsü olanlar
• 35 ve üstü yaşlarda olanlar
Çoğul gebelik olanlar
• Diyabet ve böbrek hastalığı olanlar
• Kilolu olanlar
• Lupus gibi bağışklık sistemi ile ilgili hastalığı olanlar

Preeklampsi kısa sure içinde eklampsiye dönüşerek yaşamı tehdit edebilir. Bir çok organ hasarı ile seyreden bu durum nadir gorulur. Bu durum nobet geçirmeyle ya da nadiren komayla sonuçlanabilir. Size preeklampsi tanısı konursa hastalığın şiddetine göre evde veya hastanede yatarak yakın takıp önerilecektir. Eğer doktorunuz gerekil görürse veya durumunuzun ciddiyetinden endişe ediyorsa suni sancı vereıek ya da sezaryenle erken doğumu önerecektir. Ayrıca bkz. Gebelikte Hipertansiyon ve Gebelikte Tansiyon

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git