İşlevsel Anorektal Hastalıklar

İşlevsel Anorektal Hastalıklar Nasıl Gelişir?

Prof. Dr. Kenan Demirkol: Kabızlık sonucu ıkınmak zorunda kalan hastalarda gelişir. Fakat normal doğum sırasındaki ıkınmalarla da ortaya çıkabilir. Özellikle çok sayıda doğum yapmak ve iri bebek dünyaya getirmek risk faktörüdür. Ikınma sırasında makat, idrar torbası, kadınlarda rahim ve döl yolunun bulunduğu konumu koruyan leğen bölgesinin kasları aşağıya doğru itilir. Bu kaslara gelen sinirler de bu nedenle gerilir. Sinir gerilimi sevmez. Bir sinir zorlanma sonucu belli bir düzeyde gerilirse zamanla işlevini yerine getiremez ve ilgili kaslarda gevşeme meydana gelir. Leğen bölgesi (pelvis) tabanını oluşturan kaslarda gevşeme olunca rahim düşüklüğü, idrar torbası düşüklüğü, bağırsak düşüklüğü, idrar torbasının döl yoluna doğru sarkması (sistosel), rektumun döl yoluna doğru sarkması (rektosel) gibi sorunlar gelişir.

İşlevsel Anoraktal Hastalıklar Ne Gibi Yakınmalar Yaratır?

Prof. Dr. Kenan Demirkol: Erken dönemde en önemli belirti kabızlıktır. Aslında bu hastalıklar hem kabızlığa bağlı ıkınma sonucunda ortaya çıkabilir, hem de bu hastalıklar geliştikten sonra kabızlık oluşabilir. Ancak iki kabızlık arasında fark var. Birincisinde, yani hastalığın oluşumuna katkıda bulunan kabızlıkta, sert bir dışkı kitlesi zorlanarak çıkartılmaya çalışılır.

Hastalık oluştuktan sonraki kabızlıkta ise dışkı son derece yumuşak olsa bile hasta bunu çıkarmakta zorlanır. Bu nedenle hastalık oluştuktan sonraki kabızlığa ‘dışkı atım zorluğu tarzında kabızlık’ denmesi uygun olur. Örneğin bağırsağın radyo anteni gibi iç içe girdiği bir hastalık var. Internal prolapsus denilen bu rahatsızlıkta, hasta dışkısının geldiğini hisseder, tuvalete gider, tam dışkılayacağı sırada başarılı olamaz. Çünkü daha yukarıda yer alan bir bağırsak bölümü, makata yakın bağırsağın içine doğru adeta radyo anteni gibi girer. Bu da bağırsağı tıkadığı için dışkı çıkamaz.

Hastanın çok uzun süre ıkınması sonucu bir miktar dışkılama oluşur. Bu bulgular uzun süre devam edince de ıkınmaya bağlı leğen bölgesi taban kasları ve makatın büzücü kasları daha da gevşer. Hasta belli bir süreden sonra artık büyük abdestini altına kaçırmaya başlar. İşlevsel anorektal hastalıklar tedavi edilmediklerinde, eninde sonunda olay dışkı kaçırmaya varır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git