Stresin Vücuda Verdiği Zararlar Nelerdir?

Stresle midede asit salgısının artması işlevsel bir bozukluk, uzun süren stresin midede yapranmaya bağlı gastrit ve ülser oluşturması organik bir bozuk­luktur. Stres sonucu ortaya çıkan hastalıkların kendileri de artık bir stres kaynağı durumundadır. Bazı mide, kalp, solunum organlarına bağlı hastalıklar bu türdendir.

Diğer taraftan stresin bağışıktık sistemini zayıflattığı araştırmalarla belirlen­miştir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması vücudun direncini kırar, mikroplara, soğuk havaya bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar kolayca organizmayı etkiler.

Bu konuda yapılan bir araştırmayı örnek olarak verelim. Avusluralya’da 1977″de bir tren kazası olmuştur. Bu kazada yakınlarını, eşlerini kaybedenler üzerinde çeşitli tetkikler yapılmıştır 5 hafta sonra tekrarlananan tetkikler lenf sis­temi ile ilgili işlevlerin normal koşullarda yaşayan insanlara göre 10 misli düştüğünü göstermiştir. Bu sonuç, organizmanın savaş­ma gücünün zayıflaması demektir.
Lenf Sistemi: Bu sistem, kandaki akyuvarları üreten sis­temdir. Akyuvarların görevi mik­roplarla savaşmaktır.

Çevresel etkentere bağlı stresin, organizma üzerindeki etkilerini araştırmak üzere iki grup fare üzerinde deney yapılmıştır. Bu farelere, kanser yapıcı özelliği olan bir virüs aşılanmıştır.
1. Grup fareler; sakin, düzenli bir ortamda
2. Grup fareler, gürültülü, düzensiz ve kirli bir ortama bırakılmıştır.

Deneyin sonucunda;
1. Grup farelerin; % 7’si
2, Grup farelerin; % 92’si kansere yakalanmışlardır.
Vücut direncinin, savaşma gücünün zayıflaması, mikrobik olan ve olmayan çeşitli hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Bu zeminde stresin payı büyüktür.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git