Varisin İlaçla Tedavi Şansı Yok

Varisleri ilaçla tedavi etmek ya da oluşmasını engellemek mümkün değil. Tedavi için lazer, iğne, ameliyat gibi seçeneklerden birine başvuruluyor. Ancak varislerin yol açtığı ağrı şişlik gibi şikayetler bazı ilaçlarla giderilebiliyor. Varisle ilgili sorularınızı Prof.Dr.Kürşat BOZKURT cevaplıyor.

Varis Tekrarlar mı?
Prof. Dr. Kürşat Bozkurt: Toplumda varis ameliyatlarından istenilen sonucun alınamadığına ve ameliyatların sıklıkla tekrarladığına ilişkin yanlış bir kanı var. Bu yüzden pek çok hasta bacaklarındaki varisin yol açtığı görüntü bozukluğuna, ağrılara, şişliğe rağmen ameliyat olmaktan kaçınıyor. Eğer tedavi iyi planlanırsa varis tekrarlamaz.

Bunun için bazı kurallara uyulması gerekiyor. Örneğin, ameliyat öncesinde klinik ve radyolojik değerlendirme yapılması şart. Sadece dış görünüşe bakarak tedaviye karar verirseniz sonuç başarısız olur. Kasık bölgesindeki yüzeysel toplardamar içindeki sorunun tam olarak düzeltilmemesi gibi teknik ayrıntılar da ameliyattan sonra varislerin tekrarlamasına yol açabilir. Bu arada ameliyattan sonra hastanın yaşam biçiminde bazı değişiklikler yapması lazım. Şişmanlık, hareketsizlik gibi risk faktörleri devam ederse varisler yine ortaya çıkabilir.

Varisler Ölüme Yol Açar mı?

Prof. Dr. Kürşat Bozkurt: Varis tek başına ölüme sebep olmaz. Varisli toplardamarlardan beyin veya kalbe pıhtı gitmesi de söz konusu değil. Böyle bir riskin ortaya çıkması için hastanın kalbinin içinde delik olması gerekir. Ama varisli hastalarda akciğerlere pıhtı atma olasılığı, sağlıklı bireylere oranla 2 kat daha fazla. Bu risk ciddi bir sorun oluşturabilir.

Varis tedavisi yapılmazsa bacak kesilir mi?

Prof. Dr. Kürşat Bozkurt: 22 yıllık hekimlik hayatımda varis nedeniyle bacağın kesildiğini hiç görmedim. Ancak ayak bileği etrafında varise bağlı açılan yaralar son derece sıkıntı yaratır. Bu yaralar güç kapanır, kapandıktan sonra tekrar yara açılma olasılığı yüksektir. Ayak yarası ve yaradan dolayı oluşan koku nedeniyle toplum içine çıkamayan, hatta boşanmaya kadar varan sorun yaşayan çok hasta var. Ayrıca bu tedavinin maliyeti çok yüksek. Yalnızca varise bağlı oluşan yaraların tedavisi için Amerika’da yılda l milyar dolar harcanıyor.

Varis Yalnız Bacaklarda mı Olur?

Prof. Dr. Kürşat Bozkurt: Hayır. Vücudun her yerindeki damarlar genişleyebilir. Örneğin erkeklerde üreme organının etrafındaki toplardamarlarda genişleme olabilir ve bu kısırlık dahil olmak üzere değişik sorunlar yaratabilir. Kadınlarda vajina etrafındaki damarların genişlemesi de bir çeşit varis. Çok sık görülen hemoroid (basur) hastalığı aslında bir varis türüdür.

Varis İlaçla Tedavi Edilebilir mi?

Prof. Dr. Kürşat Bozkurt: Hayır; oluşmuş varislerin düzelmesini veya varis oluşmasını engelleyecek bir ilaç yok. Değişik internet sitelerinde tanımlanan ilaçların hiç birinin etkisi bilimsel olarak kanıtlanmadı. Ancak varislerin yol açtığı ağrı, şişlik gibi yakınmaları gideren ilaçlar kullanılabilir.

varisinilaclatedavisiHamilelerde Varis Tedavisi Yapılır mı?

Prof. Dr. Kürşat Bozkurt: Kesinlikle hayır. Hamileler varis çorabı giymeli ve doğumu beklemeli. Doğumu izleyen birkaç ay içinde varislerin yüzde 60-70’i kaybolur. Kalanlar tedavi edilebilir. Bacakları çok şiş olan hamileler yan yatarsa toplardamarlar üzerindeki basınç azalacağından şikayetler azalabilir.

Varis Kanamaya Yol Açar mı?

Prof. Dr. Kürşat Bozkurt: Evet. Cilde çok yakın olan varisler küçük bir sürtünmeyle kanayabilir. Burada yapılması gereken tek şey, kanamanın üzerine baskı uygulamak ve hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak. Özellikle büyük varisler yırtılabilir ve ciddi kan kaybına yol açabilir. Bu riski önlemek için varis olan bölgelere çarpmalardan kaçınılmalı.

Devlet veya Özel sağlık Sigortaları Harcamaları Karşılıyor mu?

Prof. Dr. Kürşat Bozkurt: İğne tedavisi yalnızca estetik amaçlı olarak değerlendirildiği için karşılanmıyor. Devlet güvencesi altında olan hastalara cerrahi tedavi rahatça uygulanabiliyor. Özel sağlık sigortalı hastalarda ise her şey hastanın poliçesine bağlı. Lazer tedavisi ülkemizde henüz çok yeni olduğundan resmi kurumlarca karşılanmıyor. Ancak bu konuda çalışmalar sürüyor.

Kaplıca ve Sülük Tedavisinin Varise Faydası Var mı?

Prof. Dr. Kürşat Bozkurt: Her iki tedavi yönteminin varise katkısı olduğuna ilişkin bilimsel veri yok.

Kılcal Varisler İleride Büyür mü?

Prof. Dr. Kürşat Bozkurt: Çapı l milimetreye kadar olan varisler kılcal varislerdir. Bunlara tıp dilinde telenjiektazi denilir. En sık görülen varis tipidir. Kılcal varisler gittikçe genişleyip gerçek varis halini alabilir.

Hangi Varis Tipinde Hangi Tedaviyi Uyguluyorsunuz?

Prof. Dr. Kürşat Bozkurt: Her varis tipine göre en uygun tedavi yöntemi seçilmeli. Kılcal varislerin skleroterapi (iğne tedavisi) veya cilt dışından uygulanan lazerle tedavi edilmesini öneriyoruz. Çapı 3 milimetreye kadar olan varisler normal veya köpük skleroterapisi ile tedavi edilebilir. Ana yüzeyel vende yerleşen varislerde damar içi lazer tedavisi en uygun seçenek gibi görünüyor. Yan dal varislerinde ise mini kesilerle damarın çıkartılması uygundur.

PAYLAŞ
Varisin İlaçla Tedavi Şansı Yok Konusuna 2 Yorum Yapıldı
  1. gökben dedi ki:

    varisin ilaçla tedavisi var ben iğne ile tedavi oldum bacağımda hiç varis yok sanki ama biraz ağrım var

  2. gökben dedi ki:

    ikiz bebeklerimi doğuruken bacağımdaki varislerden akciğere pıhtı attı şuasn bebeklerim 26 aylık doğumdan sonra 2 ay kan sulandırıcı floksan iğneler yaptım 18 aylık ken coraspin e başladım 2 hafta evvel bıraktım ve 19 şubatta bacaklarımdaki varisime iğne ile ilaç verildi doktorum bu ilaçla varisin kuruyacağını yani yok olacağını söyledi tanıdıklarım bana bacaktaki varisten pıhtı nın akciğere atmayacağını söylüyorlar atmaz mı ayrıca bu iğne yöntemi ne kadar etkili iğneden sonra bacakta ilerki yıllarda varis oluşur mu sintigrafi de pıhtını kireç gibi olduğunu ve eriyeceği söylendi bana ayrıca şuan doğum kontrol hapı ile korunabilir miyim teşekkürler

Sayfa başına git