Prostatta Teşhis, Muayene ve Testler

Prostat Büyümesi Nasıl Teşhis Edilir?

Prof. Dr. Oktay Demirkesen: Alt idrar yolları yakınmaları bulunan ve iyi huylu prostat büyümesi düşünülen bir hastada yakınmaların dinlenmesi, öykü, fizik muayene, tam idrar tetkiki, kan muayeneleri, işeme günlüğü, idrar akım hızı ve idrar sonrası geride kalan miktarın belirlenmesi teşhiste kullanılan yöntemlerdir. Böbreklerin radyolojik değerlendirmesi, ileri ürodinamik testler ve bazı endoskopik yöntemler ise gerekli görüldüğünde veya bazı özel koşullarda istenebilir. Burada fizik muayeneden kısaca bahsetmek gerekir. Genel fizik muayene yanında parmakla rektal muayenede prostat büyüklüğü ve prostatın kıvamı mutlaka değerlendirilmelidir. Bu yapılmadan hastalara tedavi önerilmemelidir. Ayrıca kısıtlı bir nörolojik değerlendirme de yapılmalıdır.

Muayene Sırasında Hastalara Hangi Sorular Sorulur?

Prof. Dr. Oktay Demirkesen: Alt idrar yolları yakınmaları sorgulanır. Bu yaşlardaki erkek hastalarda alt idrar yolları yakınmalarının gelişmesi için tek sebep prostat büyümesi değildir. Bu nedenle sorgulama sırasında bu durumlar dışlanmalıdır. Örneğin Parkinson veya beynin damarsal hastalıkları gibi nörolojik, şeker hastalığı gibi metabolik hastalıklar bilinmelidir. Ayrıca kullanılan ilaçlar, özellikle bu bölge ile ilgili geçirilmiş ameliyatlar bu yakınmaların ortaya çıkışını veya yakınmaları artışını sağlayan durumlar olabilir.

PSA Testi Nedir?

Prof. Dr. Oktay Demirkesen: Prostattan salgılanan ve prostat spesifik antijen olarak adlandırılan bir maddedir. Kanda PSA düzeyinin tespiti prostat kanseri ayırıcı tanısında yardımcı olabilir. Ancak beraberinde mutlaka parmakla rektal muayene yapılmalıdır. Muayeneyle birlikte değerlendirilmediğinde tanısal gücü kısıtlıdır.

Normal PSA Değerleri Nelerdir?

Prof. Dr. Oktay Demirkesen: Bugün normal olarak kabul edilen 2,5 ng/ml altındaki değerlerdir. Ancak hasta yaşı bu değerlendirmede en önemli faktörlerdendir, îleri yaşlardaki hastalarda bu değerler daha yüksek olarak alınabilir. Ayrıca PSA yüksekliğine yol açabilecek prostat kanseri dışında başka durumlarda vardır. Prostat enfeksiyonu, yakın zamanda yapılmış prostat biyopsisi gibi girişimler ve ileri derece büyümüş iyi huylu prostat dokusunun varlığı bu durumlara örnektir.

PAYLAŞ
Prostatta Teşhis, Muayene ve Testler Konusuna 1 Yorum Yapıldı
  1. büşra uzdil dedi ki:

    47 yaşında olan bir akrabamın sorunu için internetten araştırma yapmak amaçlı bu siteye baktım hastanın sikayetleri: cinsel organda şişlik, az idrara cıkma ve idrara cıktığındada damla olarak gelme bu yüzden doktora basvurdular biz ailesi olarak cok endişeliyiz prostat kanserinden şüpheleniyoruz bu konuda bizi bilgilendirirseniz cok seviniriz mail’lerinizi bekleyorum

Sayfa başına git