Dalak Büyümesi (Stlenomegali)

Dalak Büyümesi

Çeşitli hastalıklarda ve genellikle sıtma­da bu duruma rastlanır. Bazen, dalak, anemiden ötürü büyür; bu gibi vakalar­da, dalağın çıkartılması gerekebilir.

Dalağın Özellikleri ve Görevleri

            İnsan vücudunda gereksiz hiçbir sistem, organ, doku, hatta hücre yoktur. Vücudumuzda bulunan her kısmın, en ufak bir zerreciğin, dahi önemli görevleri bulunmaktadır. Dalak da vücutta önemli görevler üstlenen bir organdır. Dalak, vücutta bir tane olup midenin yanında, kaburgaların içinde yer almaktadır. Ortalama olarak bir yumruk büyüklüğündedir; yumuşak ve gözenekli bir yapıdadır. Görevi ise yıpranan, bir sebeple eskiyip görevini yerine getiremeyen hücreleri süzmektir. Bu hizmetiyle vücudun temizlik görevini de yerine getirir. Ayrıca vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan beyaz kan hücreleri, dalak tarafından geliştirilir. Böylece vücudun hastalıklara karşı korunmasına da katkıda bulunur.

Dalak Büyümesinin Nedenleri

            Dalağın büyümesinde birçok neden etkili olabilmektedir. Karaciğerde karşılaşılan siroz hastalığı, virüs ve bakterilerin yarattığı etkiler, kalp içi zarı iltihabı, kan hücreleri ile ilgili sorunlar ve lösemi, lenf kanseri vs. bazı sorunlar, dalak büyümesine neden olabilmektedir.

dalak büyümesiDalak Büyümesinin Sonuçları 

            Büyüme sonucunda dalak işlevini yerine getiremez hale gelir. Böylece kandaki arızalı ve ölü hücreler süzülemez. Ayrıca beyaz kan hücreleri üretimi sona ereceği için vücut hastalıklara karşı dirençsiz kalır. Ancak iyi veya kötü dalak olmaksızın yaşamak da mümkündür. Dünya üzerinde yüz binlerce dalaksız insan hayatına devam etmektedir.

Teşhis ve Tedavisi

            Dalak büyümesi kendisini öncelikle ağrılar şeklinde belirtir. Ancak kesin tanı koymak için görüntüleme yöntemi uygulanmalıdır. Ultrason ve tomografi vasıtasıyla kesin sonuç alınabilmektedir. Tedavi sürecinde ise birtakım antibiyotikler kullanılır. Ancak antibiyotikler yeterli olmazsa veya büyüme ilaç kullanımı ile çözülemeyecek durumdaysa cerrahi müdahale gerekebilir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git