Muz

Etkin ve her yönüyle tam bir meyvedir. Peklik giderici özelliğe sahip­tir. Tropikal bölgelerin yerlileri tarafından yüz bakımında çok sık kullanılır.Başlıca bileşenleri nişasta ( %15-70), yüksek değerli proteinler, pektin, made­ni tuzlar ve vitaminlerdir. Sakinleştirici ve yumuşatıcı özellikleri vardır. Çatlak ve kuru ciltlere iyi gelir.

Çocuklardan tutun da, yetişkinlere, hatta yaşlılara kadar muzu sevmeyen yok gibidir. Genelde, zayıflama diyeti uygulayan kişiler nedense muz yemekten kaçınırlar. Başka bir deyişle, muzun çok kalorili olduğunu sanırlar. Gerçekte işin aslı öyle değildir. Yani, muz sanıldığı kadar kalorili değildir. İsterseniz muz ile elmanın karşılaştırmasını birlikte yapalım.

Şöyle orta boy gelen bir elma, ortalama olarak doksan sekiz kaloridir. Bunun yanı sıra, yerli bir muz veya iri olmayan ithal muz, ortalama yüz kalori civarındadır. Bu muzu ve elmayı yan yana koyduğunuzda her ikisi de orta boy denecek niteliktedir. Ancak, tartmaya kalkışsanız elma ortalama yüz yetmiş gram gelirken muzun yüz yirmi gram geldiğini görürsünüz. Burada dikkat edilecek konu, elmanın ve muzun artık miktarlarıdır. Yani, kabuğu, çekirdeği gibi. Muzun kabuğu ağır çeker ve daha kalındır. Yani, muzun artığı, elmanın artığına göre daha ağırdır. Dolayısıyla, muz daha görkemli durur. Şimdi durum böyle olunca orta boy bir meyve yiyeyim dediğinizde ha elma yemişsiniz, ha muz yemişsiniz aldığınız kaloride pek bir değişiklik yoktur. Ancak, artıksız aynı gramajda muz ve elmayı karşılaştırırsanız, tabii ki muz elmadan daha kalorilidir. Fakat, aradaki fark da çok büyük değildir. Önemli olan orta boy bir meyve yeme haz-zıdır ki, bu da bu kadarhk kalori farkını önemsiz hale getirir.

Ayrıca, muz elmaya göre daha kaliteli bir meyvedir. Orta boy bir muz yediğinizde on iki miligram C vitamini, kırk miligram magnezyum, dokuz miligram kalsiyum alırsınız. Bu durumu elmayla kıyaslayacak olursak, bir orta boy elma tüketildiğinde, ortalama altı miligram C vitamini, on bir miligram kalsiyum, on dört miligram magnezyum almış olursunuz. Bu durumda, muza karşı elmanın tek üstünlüğü kalsiyumda mevcuttur. Bir de A vitaminine göz atacak olursak, elmada, muzdakinin yarısı kadar A vitamini bulunduğunu görürüz. Buradan şu anlaşılıyor ki, orta boy muz ve elma tüketildiğinde, aşağı yukarı aynı kalori alınıyor, buna karşılık vitamin ve mineral bakımından incelediğimizde, muzun elmaya göre daha zengin bir meyve olduğu anlaşılıyor. Yani, kısaca demek istiyoruz ki muz elmadan daha faydalı bir besindir. Ayrıca, muzun daha başka faydaları da vardır.

Muz halk arasında nedense alerjen yani alerji yapan bir meyve olarak bilinir. Halbuki muz alerjen değildir. Hatta bu meyve besin alerji testlerinde sıkça kullanılır.  Tahminimize göre, muzun yanında yenen herhangi başka bir besin alerji yapmakta, bu alerjinin faturası muza çıkartılmaktadır. Ancak bu yanlıştır. Gerçi burada şunu da belirtmemiz gerekir. Muza karşı alerjisi olan mutlaka vardır. Fakat, bu tip insanların sayıları az olduğundan muz alerji yapmayan besinler sınıfına girmektedir.

Muz ayrıca kolay yenebilen, yumuşak bir meyve olduğundan çocuk beslenmesinde vazgeçilemeyen bir besin olmuştur. Ayrıca, yaşlılarda ve çiğneme zorluğu olan kişiler için de muz cazip bir besindir. Çiğ sebze ve meyvelerin dokunduğu gastrit ve ülser durumlarında muzun pek zarar vermediği gözlenmiştir. Ayrıca, muzu süt ile blender yapıp içine de bir-iki adet suni tatlandırıcı tablet attığınızda çok hafif ve düşük kalorili bir tatlı elde edebilirsiniz. Sakın bizi kınamayın, Muz pahalı bir besin. Ama bizim görevimiz muzun besin değeri hakkında bilgi vermek.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git