TÜP BEBEK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ?

In vitro fertilizasyon (Tüp bebek)

Kadının yumurtalıkları uyarıldıktan sonra yumurtalar toplanır. Erkeğin spermleri ile aynı kaba konarak döllenmeye bırakılır. Oluşan embryolar kadının rahimine 2-3 gün içinde yerleştirilir. Tüp bebek işlemi, tüplerin tıkalı olduğu, erkek infertilitesinde ve önceki başarısız IUI denemeleri sonrası tercih edilir. Yumurtalıklar yumurta elde etmek için uyarılır. Önce gonadotropin salgılayıcı hormon (GnRH) analoğu 8-10 gün verilir. Sonrasında günlük human menopozal gonadotropin (HMG) veya follikül uyarıcı hormon (FSH) enjeksiyonu ile yumurtalıklarda çok sayıda follikül gelişimi sağlanır. Yaklaşık 8 gün sonrasında ultrason ile folliküllerin sayısı ve büyüklüğü ölçülür. 1-2 follikül 18 mm çapa ulaştığında human korionik gonadotropin enjeksiyonu yapılır. Yumurta toplama işlemi 36 saat sonraya planlanır.

Yumurtalar transvajinal ultrason eşliğinde toplanır. Ultrason folliküllerin görüntülenmesine ve iğnenin follikül içine doğru itilerek içinde yumurtayı içeren sıvının aspire edilmesine yardımcı olur. Sıvı laboratuvar personeli tarafından incelenir ve yumurta bulunursa inkübatöre konulur. Bu işlem tüm folliküller için yapılır. Yumurta toplama işlemi sırasında ya da hemen sonrasında erkekten alınan menide en kaliteli spermlerin ayrımı yapılır. Yumurta toplamadan yaklaşık 5 saat sonra yumurta ve sperm aynı kapta inkübatöre yerleştirilir. Ertesi gün yumurtalar normal döllenmenin olup olmadığın araştırılması için incelenir. Döllenmiş yumurtalar inkübatörde embryo oluşması için bırakılır. Yumurta toplamadan 2-3 gün sonra özel bir kateter aracılığıyla embryolar kadının rahmine yerleştirilir. Takip eden üç hafta hormon tedavileri verilir, sonrasında gebelik testi yaptırılır. Transferi yapılmayan embryolar dondurularak sonraki uygulamalar için ayrılır.

Intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu ( Mikroenjeksiyon)

Tek bir spermin direk olarak yumurtanın sitoplazması içine enjekte edilmesidir. Şiddetli erkek infertilitesi ve önceki konvansiyonel tüp bebek işlemlerinde zayıf veya tam döllenme kusuru olan hastalardaki tedavi seçeneğidir. Yumurtalar aynı tüp bebek işleminde olduğu gibi uyarılır. Yumurtaların dışındaki hücreler soyularak bir damlacık içine yerleştirilir ve sperm de başka bir damlacığa yerleştirilir. Sperm ejakülasyon ile veya şiddetli durumlarda testisten veya epididimden mikrocerrahi teknikleri ile elde edilebilir. Yumurta, tutucu pipet ile sabitlenir. Mikroenjeksiyon pipeti ile bir sperm aspire edilir ve dikkatlice yumurtanın sitoplazmasına enjekte edilir. Bu işlem tüm yumurtalara yapılır. Yumurtalara daha sonra inkübatöre yerleştirilir ve ertesi sabah döllenme açısından kontrol edilir. Döllenmiş yumurtalar daha sonra 24-48 saat daha gelişmeye bırakılır. Sonrasında ince kateterle rahim içine yerleştirilir. Sonraki iki hafta içinde hormonal destek tedavisi geliğin devamı için verilir.

Mikrocerrahi epididimal sperm aspirasyonu (MESA)

Testiküler sperm ekstarksiyonu (TESE)

MESA epididimden spermin aspirasyon ile elde edilmesidir. TESE testisten biyopsi ile spermin elde edilmesidir. Sperm genital yolda düzeltilemeyen bir hasar sonucu ilerleyemediğinde mikrocerrahi teknikle epididimden veya testisten elde edilebilir. Doğuştan vas deferens yokluğunda (CAVD) diğer endikasyondur. Kadının yumurtaları toplandığı zaman içinde erkek ufak cerrahi bir işlem geçirir. TESE/MESA işleminde elde edilen testis dokusunda/epididim sıvısında sperm hücreleri aranır. Varlığında ICSI ile yumurtalara enjekte edilir.

Sperm dondurma ve çözme

Sperm, erkek örnek vermesi istenildiğinde güçlük çıkacağı durumlarda dondurulur. Eğer sperm mikrocerrahi teknikleri ile elde edilmişse fazla sperm invazif işlemi tekrarlamamak için dondurulur. Kanser nedeniyle kemoterapi ya da radyoterapi planlanan hastalarda sperm dondurulabilir. Masturbasyon, testiküler biyopsi veya mikrocerrahi epididimal sperm aspirasyonu ile elde edilen sperm krioprotektan ile birlikte ince pipetlerde sıvı nitrojen içine -196ºC sıcaklıkta konulur. Bu istenilen zamanda çözülerek krioprotektan ayrılarak yardımcı üreme işlemleri için kullanılabilir.

Embryo dondurma

Sıvı nitrojen içinde ileri tarihte kullanılmak üzere embryoların dondurulmasıdır. Embryo transferi sonrası arta kalan embryolar dondurularak saklanır. Eğer hasta gebe kalamazsa sonraki denemelerde bunlar çözünerek transfer edilebilir. Fazla embryolar krioprotektan ile beraber çubuklara aspire edilir ve yavaşça -196ºC ye dondurularak sıvı nitrojene konulur. Embryo tranferi planlandığında tranfer gününden bir gün önce ya da transfer günü bunlar çözünür ve yaşam ve gelişmeleri değerlendirilir; sonrasında transfer gerçekleştirilir.

PAYLAŞ
TÜP BEBEK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ? Konusuna 7 Yorum Yapıldı
  1. mehmet ali dedi ki:

    slm ben 20 yaşındayım kasım 16 5 sene olacak evliyim bende varikosel var her hastaneye gidiyorum bana tüp bebek diyor tüp bebek nasıl bir şey riski varmı sperm sayolarım 0 diyorlar

  2. EDA dedi ki:

    merhaba eşim 23 yaşalrındayken varikosel ameliyatı olmuş şuan 37 yaşında dr gittik bende herhenagi bi durum yok fakat eşimde sperm sayısı 26 milyon olarak çıktı varikosel varmı diye baktırdık varikoselide olmadığı söylenildi sperm testini bundan 6-7 ay önce yaptırmıştı şuan adını hatırlayamadığım bir tablet kullandı 5 kutu bitirdikten sonra tekrar spermiyogram testi yapıldı bugün ve sonuç 9 milyon olarak çıktı biz artmasını beklerken fazla fazla azaldığını gördük ne yapmalıyz yardım edermisiniz teşekkürler.

  3. özlem dedi ki:

    slm ben özlem bende yeni yaptırdım tüpbebek,yaşım 33,31,adet yumurtamı topladılar
    için,den 21,tanesi iyi olduğunu söylediler.Ama yalnız 2,tanesi dölemişler.VE 5.şinci gün çardılar.Birini yerleştirdiler
    yani bir emruyu şu anakadar güzelde yumurta çatlaması için iğne yaptırdım. ve kabızlık şikayetim vardı dr aradım bekunis ilacını yazdı ve onu iççtikten sonra midem bulanıyor aşırı ve soğuk terler boşlıyor ve istfre yapın ca önce nomaloldu sonrada hafif çayın renginde geldi ve şuan bişey yiyemiyorum çok bulantım var ve 8 gün sonra tes yamamı söylediler.İŞALLAH ANNE OLURUM İLK BEBEĞİMİZ,DE SİZDEN RİCAM BANA DÖNMENİZ………..TEŞEKÜRLER HOCAM

  4. ferhat bursa dedi ki:

    BİZDE TÜP BEBEK TEDAVİSİ GÖRDÜK BEN VE EŞİMDE DOKTORUN SÖYLEMESİNE GÖRE HERŞEY NORMAL VE GÜZEL DENİLDİ BENDEN SPERM ALINDI EŞİMDENDE 6 EMBRİYO BİTANE EMBRİYO İLE BİRLEŞTİRİLDİ LABARATUVAR ORTAMINDA 6 GÜN KALDI EMBRİYOLARIMIZ DİYER DOKTORLARA DANIŞTIGIMIZDA BU KADAR BEKLENMESİ HATALI DENİLDİ EN FAZLA 2 3 GÜN İÇİNDE YUMURTALIKLARIN RAHİME YERLEŞTİRİLMESİ LAZIMMIŞ DENİLDİ EŞİM YAPILAN TAHLİL SONUNDA HAMİLE KALMAMIŞ DENİLDİ BENDE ACIBADEM BURSA ŞAHİN BEYİ ARADIM NASIL OLUR DEDİM OLABİLİR DEDİ NORMAL DİR BENİM ANLADIGIM VE DİYER DOKTORLARIN SÖYLEMESİNE GÖRE BURDA BİR HATA VAR ACABA EMRİYOLAR YUMURTAYA YERLEŞTİRİRKEN ÖLMÜŞLERMİYDİLER DOKTOR BİR TÜRLÜ KABULLENMEDİ HER KEZE ÖNERİM TÜP BEBEK TEDAVİSİ İÇİN BİLİNEN TANIDIK DOKTORA GİDİLMESİ HERŞEYİ DOKTORLA NET KONUŞULMALI TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BENİM ANLADIGIM DOKTORLAR İŞİN TİCARİ TARAFINA BAKIYORLAR BEN BURSA ACI BADEMDE ŞAHİN BEY TARAFINDA YAPILAN TÜP BEBEK NAKLİMİZ OLUMSUZ SONUÇLANMIŞTIR SİZDEN RİCAM DOKTORLARINIZI İYİ SEÇİN

  5. sibel dedi ki:

    aşk olunca önemli olan oooo demiii yaa

  6. ahmet çelebi dedi ki:

    erkek siper veremiyorsa tüp bebek oluşumu mümkünmü?

  7. BÜŞRA dedi ki:

    ya yazması kötüydü ama hem komik hemde eqlenceli qeçt.

Sayfa başına git