Piyemi

Piyemi Nedir?

Kanda, cerahat ya da mikrop­lu pıhtı parçacıklarının bulunması hali­dir. Bu durumda, vücudun değişik yer­lerinde, mültipl abseler oluşur. Piyemi kanda irin oluşturabilecek yapıda olan mikropların bulunması sonucu ortaya çıkan enfeksiyondur. Söz konusu mikropların kan dolaşımına karışarak vücudun çeşitli bölgelerinde başta eklemlerde ve buna bağlı bölgelerde apseler oluşturur. Bunun dışında Akciğer, karaciğer, böbrek, dalak ve kas dokusunda enfarktüsler görülür. Bu enfarktüsler ise hızla yayılarak irine dönüşerek irinli bir bölge oluşmasına neden olur.

Belirtileri Nelerdir?

Piyemi hastalığı son derece dikkate alınması gereken bir hastalıktır. Tedavi altına alınmazsa çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Belli başlı belirtileri şu şekildedir;

  • – Yoğun ve uzun süren titremeler, titreme nöbetleri. Bu durum genelde mikrobun vücuda yayılması ve vücutta etkili olmaya başlama sürecinde görülür.
  • piyemi-Hastanın ateşinin 40-41 derecelere kadar ulaşması. Bu durum sonucunda hastanın ateşi bir iki saat sonra düşer ve hasta büyük bir ter içerisinde kalır.
  • – Hastanın ateş nöbeti sırasında oldukça büyük bir baş ağrısı duyması ve şiddetli rahatsızlıklar geçirmesi.
  • -Ateş nöbetlerinin kısa aralıklarla olduğu gibi uzun aralıklarla da görülebilmesi.

Hastalığın Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Önce mikrop yapan bakterilerin nerelerden kaynaklandığı saptanır. Örneğin çürük dişler ya da bademciklerden kaynaklanmışsa ameliyatla o bölgeler temizlenir. Daha sonra ise Piyemi hastalığını yok eden antibiyotikli, sülfamitli ilaçlar verilerek ilaç tedavisi uygulanmaya başlanır. Bu ilaçlar kullanılarak hasta gözlemlenir ve tedavi süreci etkin bir hale getirilir. Hastaya nelere dikkat etmesi gerektiği salık verilerek olası bir tekrarlamaya karşı önlem alınır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git